Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pietním shromážděním uctila Havlovu památku Univerzita Karlova

Pietním shromážděním uctila Havlovu památku Univerzita Karlova

Praha 22. prosince (ČTK)

Pietním shromážděním dnes uctila památku zesnulého prezidenta Václava Havla Univerzita Karlova. Ve velké aule Karolina dnes zavzpomínal třeba mluvčí Charty 77 a emeritní rektor UK Radim Palouš, Havlův přítel, bývalý kancléř a rektor AMU Ivo Mathé nebo dramatikův bratr Ivan. V projevech zmínili zejména Havlův přínos k demokracii, ale přidali i osobní vzpomínky na Havla jako přítele, spolupracovníka a člověka.

    "Svět po Václavu Havlovi totiž nebude svět bez Václava Havla," upozornil současný rektor UK Václav Hampl a dodal, že na to Havel zanechal v lidech příliš velkou stopu. Mimo jiné připomněl, jak Havel v 90. letech už ve funkci prezidenta vedl na nejstarší české univerzitě pravidelné semináře a na závěr pak pozval studenty do hospody.

    Filozof a emeritní děkan fakulty humanitních studií UK Jan Sokol vyzdvihl zase Havlovu "nepolitickou politiku", které se mnozí vysmívali. Nyní jsou prý ale vidět nebezpečí vyplývající z příliš zpolitizovaného řízení státu.

    "Chci být prezidentem, ale nevím, zda to v tomto neuvěřitelném Kocourkově umím," přečetl Mathé z Havlových někdejších poznámek. Nikdy nepublikované texty, v nichž se Havel zamýšlí nad politikou, médii, ale i praktickými věcmi spojenými s chodem Hradu, vyvolaly i přes pietu úsměv u většiny účastníků smutečního setkání.

    Lidé se smáli i při vzpomínkách Havlova bratra Ivana, jak někdejší prezident v mládí na chemickém učilišti vymyslel vylepšení Mendělejevovy soustavy prvků nebo jak se přizpůsobil prezidentování například tím, že přestal nosit svetr. "On by byl radši, kdyby tady byl, kdyby viděl, že se tady smějete, než kdybychom se tady nějak pokorně plazili," dodal.

    Havel byl držitelem čestného doktorátu Univerzity Karlovy. Palouš upozornil na to, že mu jej škola udělila už v květnu 1990 za významné morální a filozofické podněty. Po Havlově skonu škola vyvěsila smuteční prapory a z pietních důvodů zrušila vánoční koncert. Po skončení akce mohli návštěvníci podepisovat vzpomínkové listiny. Projev soustrasti zaslal též rektor Univerzity Komenského v Bratislavě Karol Mičieta.

     První český prezident zemřel 18. prosince ve věku 75 let. Skonal ve spánku na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. V pondělí a v úterý se s ním lidé mohli rozloučit v centru Pražská křižovatka. Ve středu pak rakev s Havlovými ostatky vyprovodil smuteční průvod 10.000 lidí na Hrad, kde byla rakev vystavena ve Vladislavském sále. Od 21. prosince do pátku byl také vyhlášen třídenní státní smutek. V pátek bude ve svatovítské katedrále státní pohřeb. Následovat bude poslední rozloučení v kruhu přátel a rodiny ve velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích.

    Na státní pohřeb přijedou například bývalý prezident USA Bill Clinton s manželkou Hillary Clintonovou, nynější ministryní zahraničí, někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a další.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze