Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Napsal jsem si tahák na Kramera v Právu, vzkazoval Havel kolegům

Napsal jsem si tahák na Kramera v Právu, vzkazoval Havel kolegům

23.12.2011, Právo, Strana 3, Zpravodajství, autor:Marek Přibil       

Zesnulého prezidenta Václava Havla včera na pietním shromáždění uctila Univerzita Karlova. Rektor Akademie múzických umění a dříve vedoucí Havlovy prezidentské kanceláře Ivo Mathé předčítal z dosud nezveřejněných dopisů, které Havel nazýval „Pokyny Hradu“. Ty exprezident psal většinou o víkendech.

            Havlovy poznámky se týkaly summitu NATO, přijetí hokejové reprezentace, politiky, médií a dalších věcí, kterým musel coby prezident čelit a z nichž měl často obavy.

            „Chci být prezidentem, ale nevím, jestli to v tomto Kocourkově umím,“ citoval Mathé zesnulého Havla.

            Ten v zápiscích připomněl i svoji přípravu na rozhovor v Právu s Alexandrem Kramerem, jenž byl publikován 19. května 2001: „Květen 2001 – napsal jsem si několik stránek taháků pro Kramera pro interview v Právu. Rozhodl jsem se vám to zatím neposlat (kanceláři prezidenta), protože je to zdlouhavé, v nedobré vnitřní kondici vepsané, příliš literární, příliš zneužitelné. Asi až na místě uvidím, zda do toho budu při rozhovoru nahlížet, co z toho v jaké podobě použiji, či nikoliv.“

            Havel se v rozsáhlém interview s titulkem Až bude Zeman prezidentem, ocení, že nejsem robot na podpisy, vyslovil k některým svým kontroverzním politickým krokům. A řekl též například, že „někteří představitelé ODS vystupují nadrzle“.

            Havel v poznámkách kolegům popsal, jak mu byly v roce 2001 nepříjemné připomínky Václava Klause, tehdejšího předsedy ODS.

            „Největší problém bude jako vždy s K., který ihned vycítí můj rukopis, začne žárlit a torpédovat ho. Co s tím? Snad by bylo nejlépe to projednat nejdřív s Nečasem, a až bude shoda s ním, požádat ho, aby to sám projednal s Klausem,“ četl Mathé pokyn z 10. 9. 2001, jenž vyvol i přes pietu úsměv u účastníků smutečního setkání.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze