Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sloupek

Sloupek

13.12.2011, Právo,   Strana 6, Publicistika, autor: Jan Keller

Už bude zvonit

Zatímco se veřejnost baví mediálními vystoupeními jednou přisprostlého, podruhé ufňukaného pana Bátory, připravuje nejlepší ministr školství potichu zákon, který vysokým školám odlehčí od jejich akademických svobod.

            Ve strategicky nejdůležitější orgán vysokých škol se promění správní rady. Budou přebudovány tak, aby je mohli ovládnout podnikatelé a politici.

            Právě oni budou schvalovat základní předpisy pro fungování vysoké školy, určovat záměry jejího rozvoje, kontrolovat sestavování jejich rozpočtu.

            Významnou měrou se budou podílet na ustavení rektora a budou rozhodovat o výši jeho platu. Ve všech strategických oblastech fungování školy budou moci doporučovat rektorovi, tedy jakémusi špičkovému manažeru školy, opatření, jež má činit.

            Správní rada vysoké školy má mít postavení podobné, jako mají dozorčí rady jiných firem, a její existence má být zárukou, že škola se bude chovat tržně a že její akcie na trhu vzdělanosti porostou.

            Bylo by to k smíchu, pokud by to nebylo tak tragické. Na vysokých školách se nesmějí provozovat politické aktivity a organizovat politické strany. To je v pořádku. Na hlavu je to postaveno v okamžiku, kdy exponenti politických stran ovládnou skrze správní rady přímo řízení vysokých škol.

            V zemi smutně proslavené rozsahem korupce budou zástupci firem sedět ve vedení institucí, které realizují stamiliónové zakázky ze státních peněz. Šéfové firem budou jistě pečlivě dohlížet na to, aby ta jejich nezískala ze státního ani korunu bez férové soutěže.

            Dosavadní samospráva škol v čele s akademickým senátem se stane jen smutnou atrapou demokracie. Zástupci studentů v ní budou přihlížet, jak politici s podnikateli rozhodují o jejich vzdělávání. Pečlivě bude pohlídáno, aby v pedagogickém působení nepřevážilo snad hledisko vědění, z něhož těm prvým nebude kynout větší politický vliv a těm druhým nepokapou žádné peníze.

            Když už je vše nalajnováno a hotovo, sejde se tuto středu ministr školství se členy Rady vysokých škol, aby jim oznámil vůli těch, kteří mu nalinkovali zadání.

            Nečekejme žádné vánoční rolničky. Akademickým svobodám zazvoní zvonec.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze