Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Topící se školství stáhne národ ke dnu, rozhlašovali studenti

Topící se školství stáhne národ ke dnu, rozhlašovali studenti

15.12.2011, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 4, Autor:Marek Přibil

Asi 150 studentů včera během protestního happeningu oblepilo ministerstvo školství transparenty. Jeden z hlavních vzkazů na velkém bílém plátně napsaný červeným písmem zněl: „Bez bohatých rodičů studium na pí...“

Demonstraci svolali posluchači FAMU, s proslovy vystoupili ale i zástupci jiných škol. Vadí jim zejména chystané zavedení školného. Rovněž jsou proti připravovanému zákonu o vysokých školách, který podle nich omezí akademické svobody.

Další transparenty jako „Topící se školství stáhne národ ke dnu“ nebo „Cesta do hlubin študákovy peněženky“ připevnili organizátoři přímo na budovu ministerstva.

„Akademická obec s reformami nesouhlasí a nedovolí, aby vysoké školství zruinovaly návrhy ministerstva,“ prohlásil předseda studentské komory Rady VŠ Miroslav Jašurek.

Vyjednávání s ministerstvem o reformě komentoval Samuel Zajíček z akademického senátu UK slovy: „Obávám se, že opět sehrajeme roli jakýchsi užitečných idiotů.“

Kritika ve formě protestní písně zazněla i na nedávný výrok prezidenta Václava Klause, který označil bezplatné studium za „parazitování“ na společnosti.

Happening se konal na podporu připomínek Rady VŠ a České konference rektorů k návrhům zákonů. Akademici je ostře odmítli. Především kvůli přípravě školného v podobě, jaká prý zcela odporuje programovému prohlášení vlády.


Dobeš onemocněl


Ministr Josef Dobeš (VV) ale včera s akademiky nejednal. Školství totiž vydalo tiskovou zprávu, že onemocněl: „Vzhledem k přetrvávající zdravotní indispozici, která vedla k akutní nutnosti léčby antibiotiky, byl ministr školství nucen zrušit tento týden svůj pracovní program.“





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze