Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sněmovna schválila jednodušší uznávání kvalifikace expertů

Sněmovna schválila jednodušší uznávání kvalifikace expertů

Praha 16. prosince (ČTK), autor: mhm mbc mkv

Sněmovna umožnila jednodušší uznávání odborné kvalifikace zahraničních expertů, kteří přijedou do Česka pracovat jen nakrátko. Změny včetně jednotné evidence expertů navrhla vláda v návaznosti na předpisy EU. Novelu dnes poslanci schválili beze změn. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Novela podle ministerstva školství zlepší možnosti příhraničních pracovníků, neboť odbourá administrativu při jednorázových pracovních výkonech. Například rakouský chirurg, který by přijel do Česka kvůli operaci, by se pouze ohlásil kompetentnímu orgánu.

Zavedení jednotné evidence se bude týkat takzvaných poskytovatelů služeb, tedy odborníků v zákonem regulovaných profesích, kteří načas přijedou pracovat do Česka. Má pomoci zlepšit práci uznávacích úřadů a některých profesních komor. Pomůže také při vypracovávání statistik, které má Česko každé dva roky překládat EU.

Nyní jsou uznávací orgány, jichž je 23, povinny vést údaje o uchazeči a jím oznámených skutečnostech v samostatné evidenci. Kvůli zjednodušení se tyto informace dostanou do nové, jednotné evidence v rámci fungujícího Informačního systému uznávání odborných kvalifikací, kam už nyní mají uznávací orgány podle zákona o uznávání odborné kvalifikace povinnost zaznamenávat průběh jednotlivých řízení o uznání odborné kvalifikace.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze