Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Havla si na pietním setkání připomene i Univerzita Karlova

Havla si na pietním setkání připomene i Univerzita Karlova

Praha 19. prosince (ČTK), autor: kli rot

K pietním akcím za zesnulého exprezidenta Václava Havla se připojí i Univerzita Karlova. Na čtvrtek naplánovala od 14:00 smuteční setkání ve velké aule Karolina. Největší a nejstarší česká univerzita, která udělila Havlovi čestný doktorát, také z pietních důvodů zrušila vánoční koncert. Lítost nad Havlovým odchodem vyjádřili i čtyři rektoři, kteří školu vedli od roku 1990, projev soustrasti zaslal též rektor Univerzity Komenského v Bratislavě Karol Mičieta. Havel skonal v neděli 18. prosince ve věku 75 let.

"Česko, ale bez nadsázky i celý svět, se shoduje na tom, že jsme ztratili vzácného, zcela mimořádného a přitom obdivuhodně skromného člověka. Osobnost, které všichni vděčíme za mnohé, osobnost, které nejen Češi a Slováci vděčí za svou svobodu. Bez jeho síly, charakteru, odvahy a důrazu na duchovní rozměr našeho konání by bylo na světě hůře," vyjádřil se k Havlově úmrtí rektor UK Václav Hampl spolu se svými třemi předchůdci. Soustrast vyjádřil také rektor bratislavské univerzity, která Havlovi rovněž udělila čestný doktorát.

Havel zemřel ve spánku na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Lidé se s ním mohou rozloučit také dnes a v úterý v Pražské křižovatce. Rakev bude potom na dva dny převezena na Hrad, kde mohou zájemci podepisovat ode dneška kondolenční listiny.

Za zesnulého se také budou sloužit v mnoha kostelích pražské arcidiecéze zádušní mše. Již v úterý 20. prosince bude smuteční bohoslužbu sloužit v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu Havlův dlouholetý přítel, katolický kněz Tomáš Halík. Ve čtvrtek 22. prosince se uskuteční v kostele sv. Prokopa v Praze na Žižkově rekviem, na kterém na Havla zavzpomíná herečka a politička Táňa Fischerová.

Pohřeb prvního polistopadového prezidenta se uskuteční v pátek v poledne v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Vyjádření soustrasti přicházejí z celého světa. V Česku si lidé připomněli už v neděli Havlovu památku na několika shromážděních.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze