Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       První den náročné armádní soutěže v Jeseníkách

První den náročné armádní soutěže v Jeseníkách

1.2.2011, rubrika: Z vašeho okolí, strana: 2, autor: DALIBOR OTÁHAL



Winter Survival je vytrvalostní víceboj simulující činnost vojenských hlídek v terénu


Jeseníky - První soutěžní den mají za sebou závodníci mezinárodního Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2011. A také první noc strávenou ve volné přírodě. Dnes je čeká druhé nocování pod širým nebem..

V náročném vytrvalostním závodě soutěží šestnáct domácích a čtyři zahraniční tříčlenná družstva. Přijeli vojáci z Belgie, Německa a Polska, které má v soutěži dvě družstva. Zahájení proběhlo již v neděli na Ovčárně.

Vedoucí družstev se seznámili s pravidly závodu, organizačními otázkami a vylosovali si pořadí hlídek při startu prvního soutěžního dne. Večer se s řádnou vojenskou parádou odehrál otvírací ceremoniál 17. ročníku mezinárodního mistrovství Winter Survival. Vojákům hodně štěstí, odhodlání a vytrvalosti popřáli náměstek ministra obrany Michael Hrbata a první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR brigádní generál Miroslav Žižka.

Včera pak vojáky čekal první soutěžní den. Dopoledne vyrazili s lyžemi na svahy na Ovčárně.

„Čekalo je sjezdové lyžování, bylo to pro ně v podstatě zahřívací kolo. Nejlépe si vedlo družstvo Základny munice Týniště nad Orlicí, které slalom vyhrálo,“ řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Jako druzí skončili vojáci z 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce, ti jsou v závodě letos nováčci. Třetí místo patřilo družstvu Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Praha.

Odpoledne vojenská družstva odstartovala k dalšímu úkolu ze silnice mezi Vrbnem pod Pradědem a Heřmanovicemi. Čekal je pětikilometrový přesun horským terénem na lyžích a z veškerou výbavou do prostoru pro noční bivakování. To bylo v lese pod vrchem Orlík asi deset kilometrů severozápadně od Vrbna. Tady je v podvečer čekal ještě jeden úkol, noční závod ve sběru indicií.

„Každá hlídka musí během patnácti minut sebrat devět indicií umístěných na stromech v prostoru o velikosti sto padesát krát sto padesát metrů,“ informoval mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Šlo o novinku v závodě Winter Survival a to, že se uskutečnila až večer bylo vlastně výhodou. Indicie, to byly kousky reflexního materiálu, který se zablýskl ve světle baterek. Jednotlivé kousky tvořily součást skládačky, něco jako puzzle. „Jde o to, aby se vojáci uměli dobře orientovat v noci,“ zdůraznil Pavel Pazdera podstatu úkolu. Dnes ráno vojáci odstartovali k extrémně náročnému dvoudennímu vytrvalostně technickému závodu. Během dvou dnů musí jen podle mapy a buzoly urazit na lyžích či sněžnicích padesátikilometrovou vzdálenost členitým terénem a přitom plnit obtížné úkoly.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze