Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pohřebiště faraonů už hlídá policie

Pohřebiště faraonů už hlídá policie

2.2.2011 strana: 7, autor: čtk



Pohřebiště egyptských faraonů v Abúsíru nedaleko Káhiry, kde působí i česká archeologická expedice Univerzity Karlovy, hlídá od včerejška egyptská armáda. Tyto starověké památky z počátků dějin lidstva vojáci chrání před drancováním loupeživých tlup. Řekl to šéf českého archeologického výzkumu v Egyptě Miroslav Bárta.

Egypťané už podle Bárty pomalu získávají nad památkami kontrolu a zdá se, že je vše na dobré cestě a že škody nebudou tak veliké, jak se zdálo ještě v pondělí.

Egyptským archeologům se podařilo zapečetit všechny objekty, které zloději navštívili. „Nikdo ale přesně neví, co se stalo. Zjistili, že některé objekty byly otevřené, tak je zapečetili. Na víc neměli čas,“ vylíčil situaci šéf českého výzkumu, který je ve spojení s egyptskými kolegy.

Bártův tým čeká, až se situace uklidní, pak čeští archeologové odjedou do Abúsíru, aby na místě zjistili rozsah škod. Nejcennější nálezy jsou podle Bárty uloženy v centrálních skladech, takže ty zůstaly ušetřeny. Tisíce let staré objekty jsou ale vyzdobeny nádhernými reliéfy, které mohly být poškozeny. Větší škody vzniknou obvykle vandalstvím než krádežemi, dodal.

Podle zpráv z egyptských médií i oficiálních prohlášení egyptské památkové péče došlo v noci na neděli k útokům na některé slavné staroegyptské lokality, mezi nimi i na Abúsír. Porušeno bylo mnoho archeologických objektů v Sakkáře včetně některých významných hrobek vysokých hodnostářů v těsné blízkosti slavně stupňovité pyramidy panovníka Džosera datované do 27. stol. před Kristem.

Český egyptologický ústav působí v Abúsíru více než 50 let. Lokalita, kde pátrá po památkách, patří na pyramidových polích podle Bárty mezi nejvýznamnější. Kromě panovníků 5. dynastie egyptské Staré říše (25. století před Kristem) se v ní nacházejí stovky hrobek vysokých hodnostářů starověkého Egypta, z nichž se mnohé podařilo nalézt nevykradené.

K nejvýznamnějším objevům českých egyptologů patří hrobová výbava princezny Chekeretnebtej (Stará říše, 5. dynastie, asi 2510 až 2365 let před Kristem). Princezna byla dcerou krále Džedkarea Isesiho a byla pohřbena společně s dalšími dvořany svého otce. Expedice ústavu je v současnosti největší českou vědeckou expedicí pracující v zahraničí.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze