Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Výstava v Anthroposu odhaluje krásy Káhiry

Výstava v Anthroposu odhaluje krásy Káhiry

Brněnský deník, 16.2.2011, rubrika: Kultura – region, strana: 8, autor: LENKA SUCHÁ

Nová výstava Moravského zemského muzea ukazuje na osmdesáti černobílých velkoformátových fotografiích duchovní bohatství Egypta

Brno - Umožnit v době vyhrocené politické situace v Egyptě duchovně laděný pohled na tuto oblast chce nejnovější výstava Moravského zemského muzea. Projekt s názvem Káhira - skrytý půvab islámské architektury nabízí v Pavilonu Anthropos velkoformátové černobílé fotografie doplněné dobovými trojrozměrnými předměty. Včerejší vernisáže výstavy se zúčastnila i velvyslankyně Egyptské arabské republiky v České republice a Černé Hoře J. E. Amal M. Moura.

Výstavu o Káhiře, nejlidnatějším městě afrického kontinentu, pořádá muzeum ve spolupráci s Českým egyptologickým ústavem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jejím cílem je přispět k lepšímu pochopení bohaté islámské kultury, která nebyla nikdy zničena vpádem vojsk.

„Tematicky tím pokračujeme v cyklu výstav, ve kterých se systematicky zabýváme mimoevropskými kulturami. Teď navazujeme aktuálně na Indii,“ připomněl předchozí projekt ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner. Pořadatelé rozmístili do velkého sálu pisáreckého Anthroposu na osmdesát velkoplošných fotografií, které v dvacetimilionové metropoli Egypta pořídil osmapadesátiletý litoměřický fotograf Jan Brodský.

„V letech 2008 až 2009 tam Brodský při několika expedicích nafotil tisíce záběrů, ze kterých jsme potom vybrali a uspořádali více tematických celků. A aby mohli ještě lépe vyniknout architektonické detaily budov, ponechali jsme snímky v černobílém provedení a natiskli je na plátno,“ přiblížila obsah výstavy její kurátorka Hana Benešovská z Českého egyptologického ústavu. Zároveň doplnila, že brněnská výstava je reprízou stejnojmenné expozice, kterou mohli návštěvníci poprvé shlédnout koncem loňského roku v pražském Karolinu.

Fotografie Jana Brodského zobrazují hlavně náboženské a veřejné stavby. Vyzdvihuje přitom drobnosti, kterých si lze v každodenním frmolu velkoměsta jen stěží všimnout. Brodskému se navíc podařilo v Káhiře proniknout i do míst, kam se běžní turisté nedostanou. „Fotil třeba úplně nově zrekonstruované památky v komplexu tří významných mešit z 12. století nebo v mešitách pod Červenou ulicí. Tyto památky místní otevřeli jen speciálně pro naši expedici,“ uvedla Benešovská.

Nově si mohou brněnští návštěvníci prohlédnout i trojrozměrné předměty spjaté s Káhirou, které na výstavu poskytla Národní galerie v Praze. „Jedná se o různé fragmenty nádob, misky, talíře, konvici nebo židli. Zajímavostí je i stojan na korán zvaný kursi nebo turecký intarzovaný stolek z 19. století,“ vyjmenovala některé exponáty Benešovská.

Organizátoři připravili pro návštěvníky k výstavě i doprovodný program, který zahrne cyklus několika tematicky zaměřených přednášek. „Chceme samozřejmě také zareagovat na aktuální vývoj v arabských zemích, takže pozveme odborníka i na tuto oblast. A osmnáctého května na Mezinárodní den muzeí se k naší výstavě připojí i program v Dietrichsteinském paláci,“ uvedl vedoucí Pavilonu Anthropos Petr Kostrhun.

Výstavu doplňuje barevná kniha s názvem Káhira - architektura a umění islámského velkoměsta, ze které se mohou zájemci dozvědět podrobnější informace nebo si prohlédnout názorné plánky a mapy.

Výstava: Káhira - skrytý půvab islámské architektury Kurátorka: Hana Benešová z Českého egyptologického ústavu FF UK Autor fotografií: Jan Brodský (pořízeno v letech 2008 až 2009) Místo: Pavilon Anthropos v Brně-Pisárkách Otevřeno: úterý - neděle 9.00 - 17.00 hodin, výstava potrvá do 2. října




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze