Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na práva v Praze se dostane pětina uchazečů

Na práva v Praze se dostane pětina uchazečů

23.2.2011, strana 7, Praha advokáti, Bohumil Brejžek       


Na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze se každý rok hlásí tisíce studentů. Loni podalo přihlášku 4 095 zájemců, přijato bylo 869. Letos to určitě nebude o mnoho lepší. „Kdo neuspěje, může se zapsat do placeného ročního kurzu celoživotního vzdělávání, čímž se mu zvýší pravděpodobnost přijetí v příštím roce,“ radí děkan fakulty profesor Aleš Gerloch.



* Někteří studenti si myslí, že by měli být přijati ke studiu všichni s tím, že v průběhu studia by se prokázalo, kdo na studium opravdu má a kdo ne. Tedy zavést jakýsi institut prodlouženého přijímacího řízení, jak jej známe z některých západních zemí. Co si o tom myslíte?


            Nadcházející demografický proces v letech 2011 až 2015 může vést k přehodnocení dosavadního přístupu, ale při počtu cca 4 500 uchazečů je přijetí všech nereálné. Navíc by to musel být univerzitní princip, nemůže ho zavést jedna fakulta, protože počet zájemců by se dále výrazně zvýšil. Nepřijatí uchazeči se mohou zapsat za stanovených podmínek do placeného ročního kurzu celoživotního vzdělávání, který je kopií prvního ročníku studia. Při splnění podmínek mohou být absolventi tohoto kurzu přijati v příštím roce ke studiu.


* Mají studenti vaší fakulty již v průběhu studia možnost získávat pracovní zkušenosti například formou stáží u soudů, v advokátních a exekutorských kancelářích či na státním zastupitelství?


            Značná část studentů ve vyšších ročnících pracuje, zejména v advokátních kancelářích. Vedle toho fakulta organizuje stáže na soudech, ve veřejné správě, v parlamentu. Chceme tyto možnosti rozšířit i do dalších oblastí právní praxe. Motivační prvek těchto zkušeností - pozitivní i negativní - je nesporný.



* Neprospělo by většímu propojení studia s praxí zavedení povinných stáží studentů před složením některých stěžejních zkoušek, například z trestního nebo občanského práva?


            Jdeme zatím cestou fakultativní. Důvody jsou dva. Prvním je důvod organizační, neboť zajistit adekvátní stáže u přibližně sedmi stovek studentů v ročníku je složité. A druhý důvod je koncepční. Propojení teorie s praxí není primárně záležitostí stáží studentů během magisterského studia. Studentům se spíše snažíme praktickou problematiku zprostředkovat. Těch možností je několik, jednou z nich je zajištění výuky právě odborníky z praxe.








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze