Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nadaní vysokoškoláci mohou žádat o grant na studia v zahraničí

Nadaní vysokoškoláci mohou žádat o grant na studia v zahraničí

Praha 22. února (ČTK), autor:    kli mkv

Vysokoškoláci s vynikajícími výsledky, kteří by chtěli studovat na prestižních světových univerzitách, si mohou žádat o grant ze soukromého nadačního fondu podnikatele Tomáše Krska a jeho ženy. Deset zájemců o postgraduální studium například na Oxfordské nebo Harvardské univerzitě může získat podporu až milion korun ročně na školné a náklady na studium. Před žádostí o finanční podporu však musejí být nejdříve na vysněnou univerzitu přijati. Spolumajitel Škody Transportation Krsek dnes novinářům řekl, že podle něj se naprostá většina nadaných mladých lidí vrátí po čase zpět do Česka.


    "Podporovat budeme studenty technických oborů, přírodních věd, ekonomie, historie a politologie," uvedl Krsek s tím, že absolventi těchto oborů mají zpravidla největší vliv na společnost. Čeští studenti, kteří budou přijati na postgraduální studium v zahraničí, ale nebudou mít dostatek prostředků na pokrytí nákladů, si mohou žádat už nyní, úspěšné uchazeče vybere odborná komise. Peníze pak pošle přímo na účet dané školy, aby nemohla být podpora nijak zneužita.


    Udělení příspěvku přitom není vázáno na to, že se student po absolvování vrátí zpět do ČR nebo bude pracovat v zahraniční pobočce některé české firmy. "My pochopitelně doufáme, že se dříve či později většina z nich vrátí domů a získané prvotřídní vzdělání a zkušenosti uplatní v České republice," dodal Krsek.


    To potvrzuje i čtyřiadvacetiletý Boris Řezníček, který absolvoval studia v Cambridge. Nároky na studenty i kontakt s praxí jsou prý zde nesrovnatelně vyšší než v českých školách. Zároveň prý ale většina jeho českých spolužáků z Británie plánuje v příštích letech návrat do vlasti.


    Grant je určen zájemcům o studium na školách v Harvardu, Oxfordu, Cambridge, Columbii nebo Princetonu, tedy univerzitách, které se v mezinárodních žebříčcích škol umisťují na čelních pozicích. K žádosti musejí uchazeči přiložit životopis a motivační esej, další informace najdou na webu www.krsekfoundation.cz.


    Krsek je předsedou představenstva Škody Transportation, která vyrábí lokomotivy, tramvaje, trolejbusy a vozy metra. Podobnou nadaci na podporu mladých talentů má třeba i finančník Zdeněk Bakala.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze