Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pražské VŠ nechtějí snižovat počet studentů, otevřou nové obory

Pražské VŠ nechtějí snižovat počet studentů, otevřou nové obory

Praha 10. února (ČTK) - Pražské vysoké školy neplánují snižovat počet přijímaných studentů ani rušit některé obory. Přestože letos dostaly vysoké školy opět méně peněz, budou pražské univerzity otevírat nové obory reagující na poptávku trhu práce a na technologický vývoj. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci pěti VŠ z hlavního města. Přihlášky na většinu vysokých škol se podávají do konce února.    

"Co se týče počtu přijímaných studentů na bakalářské studium, tak k zásadním změnám docházet v příštím akademickém roce nebude, ohledně magisterských studentů čekáme na vyjádření ministerstva školství," sdělila Eva Pluskalová z Vysoké školy ekonomické. Podobně odpověděl i rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Do konce března má ministerstvo školám říct, kolik peněz na vzdělávání magistrů dostanou v příštím roce. Víc peněz dostanou třeba ty školy, jejíž absolventi mají dobré uplatnění na trhu práce.    

Místo rušení některých oborů naopak univerzity plánují otevírat nové programy, jde hlavně o nově vznikající technologické obory a také obory vyučované v angličtině. Například Fakulta dopravní ČVUT chystá nábor zájemců o bezpečnost v dopravě a bezpečnost informačních systémů. Zde by se měli vzdělávat například budoucí specialisté na kybernetickou kriminalitu. Vysoká škola chemicko-technologická zase otevře bakalářské a magisterské obory zaměřené na nanomateriály, nanotechnologie a analýzu léčiv.    

Právě technické obory přitom často bojují s nezájmem uchazečů, Vysoká škola chemicko-technologická proto nabízí každému novému studentovi chemie notebook.    

Čím dál větší zájem je naopak o obory vyučované v angličtině, hlásí se sem zejména studenti ze zahraničí. V angličtině bude třeba otevírat obor řízení myslivosti Fakulta lesnická při České zemědělské univerzitě. Vysoká škola ekonomická bude zase v angličtině vyučovat diplomacii a studia Latinské Ameriky.    

Školy také reagují na potřeby trhu práce, proto se také na VŠE otevře magisterský program management v umění a multimédia v ekonomické praxi. Univerzita Karlova poprvé nabídne studium psychologie v bakalářském programu, od nového akademického roku se zde na Filozofické fakultě otevře také indonesistika.    

Adéla Klimešová mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze