Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláky čeká horší práce za méně peněz

Vysokoškoláky čeká horší práce za méně peněz

E15, 15.2.2011, rubrika: Byznys, strana: 6, autor: Petr Svoboda

Lidí s vyšším vzděláním v Česku přibývá skoro nejrychleji z celé Evropy, počet atraktivních míst je však omezený.

pracovní trh

Vysokoškoláci budou muset v příštích letech přijímat horší zaměstnání, ve kterých dostanou méně zaplaceno. Vyplývá to ze studie o postavení absolventů na trhu práce Střediska vzdělávací politiky při Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Počet lidí s vysokoškolským a vyšším vzděláním v Česku roste skoro nejrychleji z celé Evropy. Zatímco před deseti lety získal diplom každý šestý až sedmý, v roce 2009 byl již podíl čerstvých absolventů 44 procent a letos poprvé převýší vysokoškoláci podíl všech ostatních, kteří přicházejí na pracovní trh.

Vysoké školy tak v následujících letech zaplaví pracovní trh masou vysoce kvalifikovaných lidí bez praxe, o něž nemusí být zájem a budou muset přijímat méně kvalifikované práce s nižším ohodnocením.

Česko se v tomto směru vydává polskou cestou, kde zahájili expanzi vysokého školství v devadesátých letech a počet i nezaměstnanost vysokoškoláků tam rychle roste. Autoři studie Martin Zelenka a Jan Koucký upozorňují, že pro Česko může být rizikem i složitá uplatnitelnost čerstvých absolventů. „V Česku přetrvává silná orientace na průmysl s nižšími požadavky na kvalifikaci,“ uvádějí autoři.

Zatím relativně nízký podíl vysokoškoláků v produktivním věku způsobuje, že čeští vysokoškoláci se dostávají téměř výhradně k vysoce kvalifikované práci. Počet atraktivních míst je však omezený a značnou část absolventů čeká přesun na pozice, které nyní zaujímají spíše středoškolsky vzdělaní.

To se dotkne i finančního ohodnocení. V roce 2009 převýšila průměrná mzda vysokoškoláků celostátní průměr o 66 procent. Podle Kouckého se Zelenkou by se mohla postupně blížit situaci v USA s vyšším podílem bakalářů v populaci a průměrným platem zhruba o třetinu vyšším, než je průměrná mzda.

***

66 %

O tolik v roce 2009 převýšila průměrná mzda vysokoškoláků celostátní průměr. Do budoucna se ale náskok bude snižovat




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze