Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školy dostaly třináct milionů. Na boj s opisováním

Školy dostaly třináct milionů. Na boj s opisováním

25.2.2011, rubrika: Česká republika, strana: 14, autor: MICHAELA KOUBOVÁ



České vysoké školy budou mít od září nový systém, který lépe potře plagiátorství


Praha - Opsat diplomovou nebo seminární práci na vysoké škole bude téměř nemožné. Na zdokonalení systému pod taktovkou brněnské Masarykovy univerzity totiž dostalo od ministerstva školství 15 vysokých škol celkem 13 milionů korun. „V současnosti mají školy k dispozici systém Theses.cz na odhalování plagiátů v závěrečných pracích a Odevzdej.cz pro seminární práce. Nyní vznikne systém Repozitář, který umožní kontrolu podobných souborů v odborných článcích a publikacích zaměstnanců i studentů. Navíc tak umožní představení výsledků školy veřejnosti,“ vysvětluje Jitka Brandejsová z Masarykovy univerzity, která se na vývoji systémů podílí. Podle ní navíc novinka nebude sloužit jen školám, ale všem institucím, jejichž pracovníci své práce zveřejňují.

„Od roku 2008 bylo na boj s plagiátorstvím poskytnuto více než 25 milionů korun. Je podporován v rámci rozvojových programů pro veřejné vysoké školy, které jsou každoročně vyhlašovány ministerstvem. Jednalo se většinou o společné projekty pro více škol, přičemž koordinátorem byla Masarykova univerzita,“ říká Kateřina Savičová z tiskového odboru ministerstva.


Kontroly již tři roky


Opisovači budou mít práci těžší od začátku příštího školního roku. Systém totiž bude zkušebně nasazen už od září, plně pak od prosince.

Virtuální archiv, který odhaluje stejné nebo přeformulované pasáže závěrečných prací, byl zprovozněn již v roce 2008. Přesto je opisování na vysokých školách stále běžným problémem. Pokud je plagiátorství odhaleno, většinou student musí práci předělat, dostane nedostatečnou nebo je vyloučen ze školy.


Komlexní databáze zatím ve světě chybí


„Řešení pro centralizovaný sběr celých textů s řízeným zveřejňováním a kontrolou proti plagiátorství dosud neexistuje. I ve světě se sbírají jen informace o textech, ne celé texty,“ dodává vedoucí projektu Michal Brandejs z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity.

Databáze Repozitář navíc bude propojena se systémy Theses a Odevzdej, které jsou také dílem odborníků z brněnské univerzity. Vyhledávání podobných či stejných souborů tak bude ještě účinnější. „Brněnský projekt je v této oblasti zásadní a my jsme do něj zapojeni. Také pracujeme na statistice, jak to momentálně s opisováním na Karlově univerzitě vypadá,“ podotýká mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Deset z patnácti zapojených vysokých škol se chystá na databázi Repozitář rovnou napojit i své lokální systémy, v nichž shromažďují práce svých zaměstnanců.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze