Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Únor 2011
Dětský uzel aktuálního dokumentu Egypt: sedmý den protestů

Nepokoje zasáhly také oblast archeologických výzkumů českých egyptologů. Zloději se vloupali do jejich objektu nedaleko Káhiry. České cestovní kanceláře mezitím začaly rušit únorové zájezdy do Egypta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko spustí „banku“ pro vědce

Nejprve pouze učil a bádal na univerzitě. Časem začal Petr Solich přemýšlet o tom, že spousta zajímavých nápadů skončí jen jako článek v časopise, byť třeba v zahraničním. „Kolegové vás poplácají po zádech, jenže opravdu důležité je vrátit něco společnosti zpátky,“ říká profesor Solich, který původně pracoval pouze na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pohřebiště faraonů už hlídá policie

Pohřebiště egyptských faraonů v Abúsíru nedaleko Káhiry, kde působí i česká archeologická expedice Univerzity Karlovy, hlídá od včerejška egyptská armáda. Tyto starověké památky z počátků dějin lidstva vojáci chrání před drancováním loupeživých tlup. Řekl to šéf českého archeologického výzkumu v Egyptě Miroslav Bárta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ředitelé nepotřebují odpočinutého lékaře

„Smyslem akce Děkujeme, odcházíme je také to, že z lékařů přestávají být pouze bílé pláště, se kterými si posouvají hejtmani, ředitelé a náměstci,“ říká neurolog Ondřej Doležal, který působí v pražské Všeobecné fakultní nemocnici a na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Taková pocta se musí přijímat s určitou pokorou

Nejdřív jsem tomu nevěřil, protože jsem to nečekal. Bylo to překvapení. Hrozně mě mrzí, že už není naživu Otakar Motejl. Byli jsme dobří přátelé, léta jsme se znali, dokonce od jeho studentských let. A bylo by pro mě velké potěšení, kdyby to byl právě on, kdo by mě tam uváděl. V takovou chvíli si říkáte, jestli je to opravdu dobrá volba a zda není někdo lepší než já, zda si to opravdu zasloužím. Taková pocta semusí přijímat s určitou pokorou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O práva je stále velký zájem, studenti v nich vidí budoucnost

O studium práv je v České republice mezi absolventy středních škol dlouhodobě mimořádný zájem. Právní obory se u nás vyučují celkem na třinácti vysokých školách - vedle klasického práva i obory správní a veřejnosprávní, další jsou zaměřené na komerční právo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství chce změnit logo, navrhnou je studentiMinisterstvo školství chce změnit logo, navrhnou je studenti

Ministerstvo školství chce změnit logo úřadu, navrhnout by jej měli studenti. Úřad dnes proto vyhlásil soutěž, autora vítězného návrhu odmění 5000 korunami. Nový vizuál by měl obsahovat název ministerstva nebo zkratku MŠMT, grafika bude v příštích letech používána na úředních dokumentech, cedulích a při reprezentaci ministerstva.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na vysoké školy se loni dostalo 71 procent všech přihlášených

Na vysoké školy se loni dostalo 71 procent všech přihlášených. Nejvíc mladých lidí přitom chtělo studovat na brněnské Masarykově univerzitě, Univerzita Karlova skončila druhá. Podle dnes zveřejněných statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) je největší přetlak na uměleckých školách a právech. Nejmenší zájem naopak hlásí technické fakulty, kde berou až 80 procent všech uchazečů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tituly za babku

„Zabránit předkládání takových prací nelze, na druhou stranu odborné složení komisí na UK je garancí, že by slabá a nevyhovující úroveň byla odhalena. Na UK jsou na předkládané práce kladeny vysoké požadavky. Pokud jde o samotné odhalování plagiátorů: Univerzita Karlova je připojena k brněnskému projektu THESES.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozvrat v Egyptě zasáhl až na Hrad a ohrozil výstavu

Pražané zřejmě v příštím roce na Pražském hradě vinou nepokojů v Egyptě neuvidí jedinečné nálezy z hrobky faraona Tutanchamona. Měly být součástí výstavy Egypt - cesta k věčnosti. Na ohrožení termínu konání výstavy upozornil Michal Stehlík, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, která se na přípravě výstavy podílí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Originální návrhy mají změnit Prahu

Sedmnáct studentských týmů z několika univerzit v zemi představilo včera své vize o rozvoji UK. Anení to jen samoúčelné školní cvičení pro budoucí architekty, úvahy o rozvoji myslí škola vážně. „Představené projekty se sice hned nestanou součástí investičního plánu Univerzity Karlovy, ale jsou přínosem k jejímu strategickému rozvoji,“ říká mluvčí UK Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci jedou do Abúsíru zachraňovat poničené památky

Dnes působí v Egyptě jenom jedna česká vědkyně, která si vzala místního archeologa. Ale za pár dní tam bez ohledu na nepokoje odjede celá expedice. Povede ji profesor Miroslav Bárta z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Trojice významných českých egyptologů včera navštívila předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), která jim slíbila podporu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam jít na vysokou? Poradí nový žebříček HN

Hospodářské noviny letos už po čtvrté přinášejí unikátní žebříček nejlepších vysokých škol v devíti prestižních oborech. Srovnání se zúčastnilo 67 fakult.

Chcete vědět, na jakou školu se máte přihlásit nebo vás zajímá, jak si v konkurenci vede fakulta, ze které máte diplom? Pak jste tuto přílohu otevřeli správně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Po škole hned na úřad práce

Ať je ekonomická krize nebo není, absolventům lékařských a právnických fakult to může být v podstatě jedno. Po skončení studií právě oni nemají téměř žádné problémy s uplatněním ve svém oboru. Ukazují to alespoň poslední statistiky, které každoročně zpracovává Středisko vzdělávací politiky Univerzity Karlovy. V loňském roce byla míra nezaměstnanosti stud

Dětský uzel aktuálního dokumentu První den náročné armádní soutěže v Jeseníkách

Třetí místo patřilo družstvu Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Praha. Odpoledne vojenská družstva odstartovala k dalšímu úkolu ze silnice mezi Vrbnem pod Pradědem a Heřmanovicemi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK poprvé ztratila nadvládu. Vítězí Brno

Letošní pořadí právnických fakult nabízí poprvé za čtyři roky, kdy Hospodářské noviny svůj žebříček sestavují, výraznější změny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Když na práva, tak do Brna

Do konce února lze podávat přihlášky na vysoké školy.

Autor tohoto textu začal se žebříčky právnických fakult v roce 2007 – a ještě nikdy nevyšly výsledky tak těsně. O vlásek vyhrálo Brno, druhá Praha, třetí jsou Olomouc s Plzní. Přečtěte si proč.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Suverénní vítěz: pražský „matfyz“

Pořadí deseti letos srovnávaných škol, které nabízejí studium informatiky, má stejně jako loni jasného lídra: Matematickofyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze („Matfyz“).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chemie je nejlepší na UK v Praze

Uvažujete o studiu chemie? Letošní žebříček HN pro tento obor napovídá, že dobrých možností je spousta. Školy umístěné na vrchních příčkách od sebe dělí jen velmi malý bodový rozdíl.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Poprvé zvítězila 3. LF Univerzity Karlovy

První místo v oboru medicína zůstává i letos v Praze. Pomyslný pohár se však proti předchozím ročníkům přestěhoval. 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, která žebříček vedla v letech 2009 a 2010, totiž o bod přeskočila 3. lékařská fakulta UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékaři se do zahraničí nechystají

Výpovědi z nemocnic sice dalo přes 3800 lékařů, do zahraničí se ale podle zjištění České televize chystá jen zlomek. Stovky doktorů se sice zřejmě chystají opustit fakultní nemocnice, ale na lékařských fakultách chtějí učit dál.

Dětský uzel aktuálního dokumentu První místo obhájila brněnská psychologie

Psychologie je i letos nejlepší v Brně. Zdejší Fakultě sociálních studií (FSS) Masarykovy univerzity se podařilo prvenství obhájit letos už počtvrté.

Na druhém místě skončila Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Náročná Masarykova univerzita nemá konkurenci

Souboj o nejlepší školu nabízející studium sociologie má letos jasného, ale v porovnání s předchozími ročníky žebříčků Hospodářských novin zároveň nijak překvapivého vítěze: Fakultu sociálních studií na Masarykově univerzitě v Brně (FSS MU).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vyhořelý zámek Zahrádky dál chátrá

Staré dobré časy se na zámek Zahrádky jen tak nevrátí. Po ničivém požáru v roce 2003 plíživě doléhá na zámek další pohroma v podobě dlouhodobého nezájmu majitele vdechnout historickému objektu znovu život.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na zahraniční žebříčky Češi stále nemají. Kvůli vědě

Podle ekonoma Daniela Münicha je to hlavně kvůli nekonkurenceschopné vědě. „V celém systému financování a hodnocení české vědy je problém. Dvacet let plynuly veřejné peníze víceméně jako z automatu, který na žádnou kvalitu nehleděl. Chybí tu motivace ke špičkovému výzkumu. Pokud pak porovnáváme republiku jako celek, tohle je příčina našeho špatného umístění,“ říká Münich.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zahraniční studenti mají v Hradci program

Studentská organizace ESN Buddy System HK se stará o zahraniční studenty, kteří přijíždějí do Hradce Králové studovat s programem Erasmus. Cílem organizace je připravovat bohatý program pro zahraniční studenty, kteří město neznají, pomáhat jim při prozkoumávání okolí, ale i navazování nových přátelství. Pracovníci této organizace jsou dobrovolníci z řad studentů a od roku 2003 působí na Univerzitě Hradec Králové. Vsoučasné době je členy organizace 80 českých studentů. Od loňského roku patří do členské základny i Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Změnil se zákon, zahraniční studenti nepřiletí

Dvacetiletá Američanka Kellice Clocková měla už minulý týden přistát v Česku a připravovat se na začátek semestru na Univerzitě Palackého v Olomouci. Místo toho je stále doma v americkém Michiganu, píše do Olomouce zoufalé e-maily a volá na ministerstvo vnitra. Clocková je na tom stejně jako desítky dalších studentů, kteří chtějí přijet do Česka studovat, ale už týdny bezvýsledně čekají na udělení víza.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Medicína? Přijmou 12 i 50 procent

U některých oborů je celkem jedno, kam se hlásíte, pravděpodobnost je přibližně stejná. Například obor architektura a stavitelství v Praze a v Ostravě se drží kolem sedmdesáti procent. Nebo všechny právnické fakulty berou zhruba pětinu uchazečů, úspěšnost se na nich pohybuje mezi 17,5 až 23,5 procenta.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Analýza: Na VŠ studuje 1200 postižených, podpora je nedostatečná

Na vysokých školách studuje přes 1200 lidí s nějakým druhem postižení, jejich podpora ze strany škol ale často bývá nedostatečná. Vyplývá to z analýzy, kterou si loni nechalo vypracovat ministerstvo školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita chystá dobudovat kampus na pražském Albertově

Karlova univerzita chystá dobudovat kampus na pražském Albertově. Ten by se do několika let mohl stát místem špičkového výzkumu přírodovědných a lékařských oborů. Humanitní obory by se pak mohly přesunout do pražské Troje, objektu bývalé menzy. Na přestavbu ale nemá škola peníze. Nemůže ani využít evropských peněz na pražské projekty. Rektor univerzity Václav Hampl doufá v pomoc od státu, ale i od hlavního města.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova se koncentruje do minikampusů

Budovy Univerzity Karlovy, které jsou rozprostřeny po celé Praze, by se v budoucnu měly koncentrovat do několika minikampusů. Podle rektora školy Václava Hampla už vzniká centrum přírodních věd na Albertově, humanitní obory by zase mohly být soustředěny v Troji. Na výstavbu a vybavení nových budov ale chybí peníze, škola nemůže na pražské projekty čerpat ani z fondů EU.  

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova se koncentruje do minikampusů v Praze

Budovy Univerzity Karlovy jsou rozprostřeny po celé Praze, v budoucnu by se měly fakulty koncentrovat do několika minikampusů. Novinářům to dnes řekl rektor školy Václav Hampl s tím, že centrum přírodních věd už vzniká na Albertově, humanitní obory by zase mohly být soustředěny v Troji. Na výstavbu a vybavení nových budov ale chybí peníze, škola nemůže na pražské projekty čerpat ani z fondů EU.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy vybírají poplatky. Nikdo ale neví, jestli mohou

Když se ve zdravotnictví řekne slovo poplatek, nikdo nepochybuje, o co jde. Poplatky ve školství ovšem způsobují velké zmatky. Nikdo pořádně neví, za co škola peníze vybírat může a za co ne.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VFN otevírá Centrum pro rizikové novorozence

Ke zkvalitnění zdravotní péče o novorozence bude od března 2011 přispívat nové ambulantní oddělení Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN v dětském areálu v Praze na Karlově – Centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti a ideální banka

Již čtvrtý ročník soutěže „Ideální banka 21. století“, který pořádá Poštovní spořitelna a specializovaný server Bankovnipoplatky.com, dospěl minulý týden do finále.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Festival Mene tekel oživí paměť národa

Již pátý ročník mezinárodního festivalu proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa Mene tekel 2011 se uskuteční v Praze ve dnech 21. až 27. února.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diskuse u kulatého stolu se studenty z Inventury demokracie

Dobrý večer, vážení posluchači, vítejte při poslechu nedělního vydání Názorů a argumentů, ve kterém se k diskusi u kulatého stolu sešli studenti z iniciativy Inventura demokracie k diskusi s profesorkou politologie Vladimírou Dvořákovou a moderátorem Václavem Žákem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Experti: Vysokoškoláků přibývá, čeká je horší práce a nižší platy

Do roku 2017 bude mít více než polovina mladých Čechů ve věku 25 až 34 let vysokou školu. Uvádí to aktuální zpráva Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK s tím, že absolventy čeká méně kvalifikovaná práce a nižší mzdy, než jsou dosud vysokoškoláci zvyklí. Podle odborníků na tom ale budou lidé s univerzitním vzděláním i tak podstatně lépe než ostatní, snáze najdou práci a jejich mzda bude vyšší než průměr.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity nabízejí nové obory

Komunikace člověka se strojem, bezpečná doprava nebo třeba chemie využitelná v medicíně. Tak vypadají některé nově otevírané obory na vysokých školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jde vám o peníze? Studujte ekonomii

Přinášíme přehled, z něhož se dozvíte, kolik vydělají absolventi jednotlivých fakult čtyři až pět let po promoci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kde se vyplatí studovat

Kolik vydělávají absolventi vysokých škol čtyři až pět let po ukončení studia? To byla otázka, na kterou se pokoušeli najít odpověď odborníci ze Střediska vzdělávací politiky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v rámci projektu REFLEX 2010. Ne vždy ale získali dostatečný počet respondentů. Proto LN přinášejí pouze výsledky fakult a škol, kde se podařilo oslovit více než deset bývalých studentů. Ovšem, jak ukazuje tabulka, na řadě fakult odpovídala i více než stovka respondentů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláky čeká horší práce za méně peněz

Lidí s vyšším vzděláním v Česku přibývá skoro nejrychleji z celé Evropy, počet atraktivních míst je však omezený.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chceme mezi pětici elitních škol

České vysoké školství by mělo projít zásadní proměnou. Odliší se několik špičkových univerzit zaměřených na výzkum (uvažuje se zhruba o pěti) a naopak škol vzdělávacích, které budou vychovávat bakaláře pro praxi. Představa, že by z pěti špičkových univerzit byly tři pražské, je nereálná, říká profesor Václav Havlíček. Pomoci by podle něj mohlo jedině spojení ČVUT s Vysokou školou chemicko-technologickou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Manželka prezidenta republiky Livia Klausová předá ceny soutěže Premio Iberoamericano 2010

Manželka prezidenta republiky Livia Klausová předá ceny soutěže pro studenty hispanistiky a lusitanistiky (jazykovědné odvětví zabývající se portugalským a galicijským jazykem, literaturou a kulturou) na témata z oblasti literatury, historie, humanitních a společenských věd Premio Iberoamericano 2010.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zasedání sněmu Rady vysokých škol (RVŠ)

17. února 2011 od 10 hodin bude zasedat sněm Rady vysokých škol (RVŠ). Jednat se bude mimo jiné o situaci na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pražské VŠ nechtějí snižovat počet studentů, otevřou nové obory

Pražské vysoké školy neplánují snižovat počet přijímaných studentů ani rušit některé obory. Přestože letos dostaly vysoké školy opět méně peněz, budou pražské univerzity otevírat nové obory reagující na poptávku trhu práce a na technologický vývoj. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci pěti VŠ z hlavního města. Přihlášky na většinu vysokých škol se podávají do konce února.    

Dětský uzel aktuálního dokumentu Brusel přiklepl peníze na ELI

V Česku se během několika let s největší pravděpodobností vybuduje nejvýkonnější laser na světě. Unikátní zařízení, které vyroste v Dolních Břežanech, poslouží pro bádání ve fyzice, optice nebo materiálovém výzkumu. Na špičkový přístroj, o který měla zájem například i Francie a Velká Británie, již Evropská komise schválila peníze. Více než sedmimiliardový projekt je jedním z prvních, které Brusel schválil.

Dětský uzel aktuálního dokumentu K titulu snadno a rychle

Absolventi českých vysokých škol mají stále větší problém sehnat práci. Problém se téměř netýká lékařských a právnických fakult, zatímco propad v uplatnění svých absolventů zaznamenaly v posledních dvou letech zejména technické, zemědělské a ekonomické obory.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ve čtvrtek se do Plzně sjedou rektoři, budou řešit situaci VŠ

Do Plzně se ve čtvrtek sjedou rektoři vysokých škol z celé ČR, na výročním zasedání se budou zabývat například situací na Právnické fakultě tamější Západočeské univerzity. Na dvoudenním sjezdu budou zároveň představeny výsledky výzkumu ohledně názorů na české vysoké školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti na pracovním úřadě…

První polovina tohoto týdne je ve znamení obsáhlého mediálního průzkumu, který si nechalo zpracovat Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Z něj kromě jiného vyplývá nijak originální závěr, že nejvíce berou (prozatím) absolventi ekonomických fakult, zatímco hudebníci a teologové jsou na druhém konci platového žebříčku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výstava v Anthroposu odhaluje krásy Káhiry

Umožnit v době vyhrocené politické situace v Egyptě duchovně laděný pohled na tuto oblast chce nejnovější výstava Moravského zemského muzea. Projekt s názvem Káhira - skrytý půvab islámské architektury nabízí v Pavilonu Anthropos velkoformátové černobílé fotografie doplněné dobovými trojrozměrnými předměty. Včerejší vernisáže výstavy se zúčastnila i velvyslankyně Egyptské arabské republiky v České republice a Černé Hoře J. E. Amal M. Moura.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dají seniorům další dotaci

Rada Jihomoravského kraje schválila na svém posledním jednání smlouvu o spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy, s Gerontologickým centrem a Českou gerontologickou a geriatrickou společností a s Českou alzheimerovskou společností v rámci projektu Zajištění gerontologické a organizační supervize v zařízeních pro seniory zřizovaných Jihomoravským krajem. Současně doporučila zastupitelstvu schválit na realizaci tohoto projektu poskytnutí dotace České alzheimerovské společnosti z rozpočtu kraje pro rok 2011 ve výši 1 500 000 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu S rektory dnes budou v Plzni diskutovat Nečas a Dobeš

V Plzni dnes druhým dnem pokračuje zasedání rektorů veřejných a soukromých vysokých škol z celé země. Mimo jiné si vyslechnou projevy premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra školství Josefa Dobeše a poté s nimi budou diskutovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nečas: Za promrhané semestry by se mělo platit

Vysokoškoláci, kteří se po několika semestrech „vykašlou“ na studium nebo si ho protáhnou nad standardní dobu, si takto promrhaný univerzitní čas možná budou muset zaplatit. Na pátečním setkání rektorů v Plzni s tímto nápadem vystoupil premiér Petr Nečas (ODS). „Kdo studuje delší dobu, než je třeba, a nemá k tomu řádný důvod, třeba zdravotní, rodinný či sociální, měl by si tyto nadbytečné semestry zaplatit,“ řekl Nečas.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy se s premiérem dohodli na střednědobém financování

Příslib perspektivy střednědobého financování vysokých škol až na pět let dostali dnes rektoři českých vysokých škol od premiéra Petra Nečase a ministra školství Josefa Dobeše. Školy tak budou moci lépe plánovat své strategie, podobně jako se to děje v zahraničních systémech. ČTK to řekl předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na práva v Praze se dostane pětina uchazečů

Na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze se každý rok hlásí tisíce studentů. Loni podalo přihlášku 4 095 zájemců, přijato bylo 869. Letos to určitě nebude o mnoho lepší. „Kdo neuspěje, může se zapsat do placeného ročního kurzu celoživotního vzdělávání, čímž se mu zvýší pravděpodobnost přijetí v příštím roce,“ radí děkan fakulty profesor Aleš Gerloch.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nadaní vysokoškoláci mohou žádat o grant na studia v zahraničí

Vysokoškoláci s vynikajícími výsledky, kteří by chtěli studovat na prestižních světových univerzitách, si mohou žádat o grant ze soukromého nadačního fondu podnikatele Tomáše Krska a jeho ženy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vychází učebnice lékařské chemie a biochemie

Naposledy před více než čtvrtstoletím vyšla souborná učebnice lékařské chemie a biochemie, byly to ovšem chemie a biochemie zásadně jiné, než jsou ty dnešní. Proto je dobře, že na slavnou tradici počínající prof. Janem Horbaczewským a pokračující prof. Duchoněm (právě on byl autorem zmíněné učebnice vydané na počátku osmdesátých let minulého století) má kdo navazovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Snaží se vyvinout umělý kloub, který vydrží celý život

Vědci mají mezi veřejností renomé. V žebříčku prestižních zaměstnání jsou řadu let na druhém místě – za lékaři. K nadějným českým vědcům patří i bioložka Marie Kalbáčová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak žije věda na univerzitní půdě

Příkladem úspěšné spolupráce vysokoškolské instituce s vědeckým prostředím je i loňský objev výzkumníků z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Tým pod vedením prof. RNDr. Zdeňka Opatrného a RNDr. Zuzany Vondrákové zjistil, že jed z jednoho druhu mořské houby, zvaný latrunkulin B, překvapivě zlepšuje kvalitu zárodků smrku vypěstovaných z buněčné kultury. Tato práce může mít v budoucnu velký význam pro komerční množení některých dřevin.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejvýznamnější české objevy v novém miléniu
Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy dostaly třináct milionů. Na boj s opisováním

Opsat diplomovou nebo seminární práci na vysoké škole bude téměř nemožné. Na zdokonalení systému pod taktovkou brněnské Masarykovy univerzity totiž dostalo od ministerstva školství 15 vysokých škol celkem 13 milionů korun. „V současnosti mají školy k dispozici systém Theses.cz na odhalování plagiátů v závěrečných pracích a Odevzdej.cz pro seminární práce.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:21

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze