Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Radiožurnál: VŠ a Akademie věd by mohly dostat 1,5 miliardy Kč

Radiožurnál: VŠ a Akademie věd by mohly dostat 1,5 miliardy Kč

    Praha 1. března (ČTK) - Vysoké školy a Akademie věd by mohly do dvou měsíců dostat 1,5 miliardy korun z EU na sestavení špičkových vědeckých týmů. S odvoláním na náměstka ministra školství pro evropské fondy Jaroslava Kubu to dnes uvedl Český rozhlas-Radiožurnál. Ministerstvo dnes zároveň sdělilo, že téměř 1,2 miliardy z EU získají na rekonstrukci také Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně. Audit z loňského roku ukázal, že ministerstvo školství čerpá peníze z EU nejpomaleji ze všech institucí.


    Výzvu pro vysoké školy a akademii schválilo ministerstvo k dnešnímu dni, projekty vědeckých týmů se budou zabývat například nanotechnologickým výzkumem, rozvojem rentgenových zdrojů nebo teoretickou fyzikou.


    "Součástí hodnoticích kritérií bylo prokázání kvality jednotlivých vůdčích osobností. Ty vykazovaly, jaké mají publikace v minulých letech, předkládaly životopisy a projekty pak byly posuzovány na tomto základě. V následujících týdnech dostanou školy rozhodnutí o poskytnutí dotace, na peníze se mohou těšit za dva měsíce," řekl Radiožurnálu Kuba.


    Dalších skoro 1,2 miliardy putuje na dvě brněnské univerzity. "V případě Agronomické fakulty Masarykovy univerzity Brno jde o výstavbu dvou vícepodlažních budov (Biotechnologické pavilony), do kterých se nastěhují pracoviště z aktuálně technicky nevyhovujících a zastaralých prostor," uvedli úředníci. Stavební fakulta VUT Brno pak využije finance z eurofondů na dostavbu svého nového areálu, kde vznikne prostor pro výuku a vědecké projekty doktorandů.


    Z programu Výzkum a vývoj pro inovace může Česko mezi lety 2007 až 2013 čerpat na vědecké projekty přes dvě miliardy eur (přes 48 miliard korun). Dalších zhruba 45 miliard korun mohou získat výukové projekty z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.


    kli mkv pba




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze