Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškoláků je už moc, říká NERV

Vysokoškoláků je už moc, říká NERV

1.3.2011, strana 2, Téma, autor: Jana Machálková       

Univerzity

Pokud má Česká republika uspět v globální konkurenci, musí snížit počet vysokoškoláků.

Tato na první pohled nelogická věta je jedním z doporučení ohledně zlepšení vzdělanosti, na kterém se včera shodla Národní ekonomická rada vlády (NERV).

„Musíme napravit problémy, které jsme si způsobili v posledních patnácti letech tím, že jsme slepě a nestrukturovaně otevřeli vysoké školství, aniž jsme zohledňovali jeho kvalitu,“ říká ekonom Daniel Münich, který má v NERVu na starosti kapitolu školství.

Univerzitní vzdělání je dnes v Česku extrémně dostupné. Podle OECD do něj nyní nastupuje 60 procent mladých lidí kolem dvaceti let.

S kvalitou je to však už horší. V mezinárodních žebříčcích zastávají české vysoké školy jen průměrné až podprůměrné pozice, což je dáno hlavně slabým výzkumem.

České univerzity také neumějí připravit dostatek prakticky zaměřených odborníků - bakalářů. Z nich osmdesát procent místo nástupu do práce pokračuje na magisterském studiu, které je jinde ve světě chápáno jako výběrové.

„Máme abnormální počet lidí, kteří pokračují na magisterský stupeň. Studentům ale často ani nic jiného nezbývá, protože bakalářské studium je tak teoretické, že nevyhovuje požadavkům praxe,“ říká Münich. Podle něho na vysokých školách stále chybí důraz na rozvoj kritického myšlení, samostatnosti a uvažování v souvislostech.

Pokud má mít univerzitní vzdělání do budoucna váhu a mezinárodně respektované výsledky, podle NERVu nezbývá než začít brány vysokých škol zase postupně uzavírat. Respektive nerozdělovat jim peníze plošně jen podle toho, kolik studentů přijaly, ale také podle toho, jak jsou kvalitní.

V tom se experti národní rady shodují s ministerstvem školství. To chce univerzitám už příští rok rozdělovat dvacet procent peněz například podle toho, jak kvalitní dělají vědu. O část peněz přijdou také školy, jejichž absolventi obtížně hledají práci.




O autorovi| Jana Machálková, jana.machalkova@economia.cz




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze