Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Smlouva upraví vztahy mezi lékařskými fakultami a nemocnicemi

Smlouva upraví vztahy mezi lékařskými fakultami a nemocnicemi

Praha 2. března (ČTK)

Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo vzorovou smlouvu, která upravuje spolupráci mezi fakultními nemocnicemi a lékařskými fakultami. Dokument vymezuje vzájemné vztahy v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu nebo pracovních poměrů. Podle náměstka ministra zdravotnictví pro legislativu Martina Plíška na smlouvu naváže příprava zákona o univerzitních nemocnicích.


    "Jednotlivé dohody a smlouvy se v některých fakultních nemocnicích lišily," vysvětlil Plíšek, proč připravili vzorovou smlouvu. V ní si mohou nemocnice a fakulty ověřit, jestli v jejich konkrétní smlouvě nechybí žádný podstatný bod, případně najdou vodítko, jak vymezit vztahy týkající se organizace výuky, grantů, prostorového zajištění pracovišť nebo řízení klinik. Vzorová smlouva slouží jen jako pomůcka, nemocnice a fakulty se jí nemusejí řídit.


    "Asi by bylo účelné to v budoucnu dostat do jedné organizační struktury," dodala ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová ohledně fungování fakult a fakultních nemocnic. Nyní totiž nemocnice spadají pod ministerstvo zdravotnictví a fakulty jakožto součásti univerzit jsou autonomními institucemi, což přináší řadu komplikací.


    Na vzorovou smlouvu má navazovat zákon o univerzitních nemocnicích. Ten je součástí legislativního plánu ministerstva, věcný záměr zákona předloží úřad do konce roku. Zákon o univerzitních nemocnicích změní fakultní nemocnice na univerzitní, vliv si v nich udrží stát skrze ministerstva zdravotnictví a školství, zastoupeny v řízení budou také lékařské fakulty. Zvažuje se podíl krajů a měst na řízení.


    Univerzitní nemocnice bude neziskovou organizací, právnickou osobou svého druhu, zřízenou zákonem. Podle dřívějších plánů tehdejšího ministra Tomáše Julínka (ODS) se měly univerzitní nemocnice stát akciovými společnostmi. Kritici v tom viděli krok k privatizaci nemocnic.


    kli mal




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:27

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze