Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Znovu hrdý Všehrd

Znovu hrdý Všehrd

ExternĂ­ odkaz PRÁVO & BYZNYS, 14.4.2011, rubrika: Publicistika - spolky, strana: 50, autor: Adam Vojtěch a Vít Straňák


Šestého května uplyne již 143 let od založení Spolku českých právníků Všehrd. Je nejstarším českým právnickým spolkem a jedním z nejstarších českých spolků vůbec. V následujících řádcích se budete moci seznámit jak s jeho bohatou historií, tak i se současným děním ve spolku a s nově vznikajícím klubem absolventů „alumni“.


V pražském hostinci „U Fáfů“ se již nějaký čas před založením spolku neformálně setkávala studentská společnost z Právnické fakulty Karlo-Ferdinandovy univerzity, vedená pozdějším prvním starostou Všehrdu JUC. Alfredem Hrdličkou; zpočátku se bavila zpěvem a vášnivými diskusemi o právu v mateřském jazyce. I přes počáteční nezdar se nakonec podařilo získat svolení C. K. místodržitelství a Spolek českých právníků Všehrd mohl být na podkladě nového zákona o spolčování z roku 1867 oficiálně založen. Stalo se tak na ustavující valné hromadě dne 6. května 1868 v sedm hodin večer opět v oblíbeném hostinci „U Fáfů“.

Počet členů Všehrdu rychle rostl a již v prvním roce existence dosáhl 151 studentů. Významnou zásluhu na tom měla vydavatelská činnost, jež započala vydáním nejslavnějšího díla Viktorina Kornela ze Všehrd „O práviech, o súdiech i o dskách země české knihy devatery“. Později přibyly učební texty a publikační činnost dosáhla takových rozměrů, že spolek získal v rámci právnické literatury prakticky monopol a z původně hospodské sešlosti se na počátku 20. století stala jedna z nejdůležitějších organizací v tehdejší společnosti, s počtem několika tisíc členů. V roce 1919 začíná navíc vycházet pod hlavičkou Všehrdu odborný časopis, který vydává spolek dodnes.

V období první republiky se Všehrd stává centrem studentských snah o zdokonalování republiky jako státu demokratického a prosperujícího.

Jde tedy nejen o organizaci studentskou, ale i politickou, což dokazuje fakt, že při volbách funkcionářů spolku byly proti sobě pravidelně postaveny dvě kandidátky – pravicová a levicová, někdy doplněny i o třetí komunistickou.

Není bez zajímavosti, že například při volbě starosty pro správní rok 1933/34 kandidoval na straně levice Josef Urválek, pozdější prokurátor z politických procesů v 50. letech, který byl však tehdy drtivě poražen JUDr. Jindřichem Smolkem, současným čestným členem. Ze Spolku českých právníků Všehrd však vzešlo mnoho dalších význačných osobností české společnosti, jako byl ministr financí Alois Rašín, vrchní ředitel Živnostenské banky Jaroslav Preiss či přední právník a politik Albín Bráf. Spolek se těšil významné přízni svého čestného člena JUDr. Karla Kramáře, prvního předsedy vlády Československé republiky, nebo dcery prezidenta republiky dr. Alice Masarykové, která pravidelně zvala zástupce spolku na mírová velikonoční shromáždění na Pražském hradě. V této době byla mimo jiné založena i tradice reprezentačních právnických plesů v Obecním domě, velkolepých podzimních rautů v Lucerně nebo oblíbených maškarních karnevalů. Úctyhodný byl i sociální rozměr spolku, který díky svým dobrým finančním možnostem podporoval sociálně slabé studenty nebo přispíval na léčbu studentů ohrožených tuberkulózou. Veškerou činnost však ochromily události roku 1948, kdy byl spolek tzv. akčním výborem rozpuštěn.

Novodobá historie Spolku českých právníků Všehrd se začíná psát v roce 1990, kdy byl znovuzaložen a otevřeně se přihlásil ke kontinuitě s předválečným Všehrdem. Prvním starostou byl zvolen Igor Volný.

Spolek obnovil svou publikační činnost včetně časopisu Všehrd, začal opět pořádat každoroční reprezentační právnický ples na Žofíně či odborné přednášky a získal tak znovu významné postavení na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

I dnes se Všehrd hrdě hlásí ke své tradici, zároveň se však snaží být spolkem moderním, který nabízí studentům nejen možnosti, jak zlepšit své znalosti a profesní kvality, ale i aktivity, které jim co nejvíce zpříjemní jejich studentský život. Spolek tak pořádá odborné přednášky a konference s osobnostmi z řad advokacie, justice či politiky: pozvání v minulosti přijali např. čestný člen spolku a prezident republiky Václav Klaus, další čestný člen a bývalý ombudsman Otakar Motejl i jeho nástupce Pavel Varvařovský, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, premiér Petr Nečas, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nebo emeritní předseda České advokátní komory Karel Čermák, jemuž spolek udělil nedávno taktéž čestné členství. Pro budoucí právníky organizuje Všehrd kurzy a semináře (oblíbené kurzy rétoriky, seminář etikety s Ladislavem Špačkem). Zároveň, stejně jako v době předválečné, nezapomíná ani na sportovní turnaje a studentské večírky.

Spolek taktéž zřizuje Randovu nadaci, nesoucí jméno po významné osobnosti českého práva rytíři Antonínu Randovi. Nadace má za cíl podporovat sociálně znevýhodněné studenty a talentovaným studentům poskytuje stipendium pro studium na Univerzitě v Curychu.

Uděluje také prestižní Randovu cenu za nejlepší diplomovou práci.

Zcela aktuální snahou Spolku českých právníků Všehrd je založit tzv. alumni komunitu, tedy klub bývalých členů tohoto nejstaršího právnického spolku u nás a obnovit tak vazby s lidmi, kteří v minulosti věnovali svůj čas a energii tomu, aby naplňovali ideály platné již více než 140 let.


***


Adam Vojtěch


Devátý starosta Spolku českých právníků Všehrd od roku 1990. Po maturitě na Biskupském gymnáziu J. N. Neumanna v Českých Budějovicích nastoupil v roce 2006 na Právnickou fakultu UK v Praze a zároveň na Fakultu sociálních věd UK v Praze, kde v roce 2009 úspěšně ukončil bakalářské studium oboru mediální a komunikační studia. Absolvoval několik odborných stáží, např. v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, na Městském soudu v Praze nebo na velvyslanectví České republiky v Dublinu. V Irsku studoval v akademickém roce 2009/2010 na University College Dublin School of Law. Kromě práva se aktivně věnuje hudbě jako zpěvák, klavírista a skladatel. Je členem OSA a Intergram.


Čtyři otázky pro starostu


* Proč jste se rozhodl pro studium na Právnické fakultě UK?


Studium práv pro mě bylo vždy atraktivní, možná i proto, že můj tatínek je advokát. Je však pravda, že jeden čas jsem vážně zvažoval, zda nedat přednost hudbě. Myslel jsem na konzervatoř, ale dnes jsem rád, že jsem se rozhodl jinak a hudba je pro mě skvělým koníčkem. A proč Praha? Vždycky jsem chtěl studovat na Univerzitě Karlově, mám rád tradice.


* Jak jste se dostal do Spolku českých právníků Všehrd?


V roce 2006, když jsem byl v oktávě na gymnáziu, mě oslovili zástupci Všehrdu, jestli bych nechtěl zazpívat na jejich plese. Přestože jsem v té době o spolku nevěděl vůbec nic, nadšeně jsem souhlasil. Ples se odehrál v hotelu hned vedle budovy Právnické fakulty. Když jsme se pak na ni v noci dívali z terasy hotelu, řekl jsem, že jestli se dostanu na práva, půjdu do Všehrdu. Stalo se a já se tak stal členem hned od prvního dne svého studia.


* V minulém roce jste studoval University College Dublin v Irsku. Jak byste porovnal úroveň tamní školy a té pražské?


Myslím, že z hlediska odborné úrovně jsou obě školy zcela srovnatelné. Liší se však v charakteru univerzitního života a v přístupu ke studentům, který je na UCD osobnější. Studenti se pak cítí být členy určité komunity, což je dáno i tím, že téměř každý je členem nějakého spolku, kterých jsou na univerzitě desítky. Univerzita se také aktivně snaží pomáhat absolventům s pracovním uplatněním. Ti se pak ochotně stávají členy alumni a vracejí univerzitě její péči, třebaže platí v průběhu studia velmi vysoké školné. Věřím, že podobný model bude v budoucnu fungovat i na Univerzitě Karlově.


* Je to důvod, proč nyní vytváříte klub alumni v rámci Spolku českých právníků Všehrd?


Přesně tak. Podobné komunity fungují s úspěchem na většině západních univerzit. U nás zatím tato tradice chybí, což je velká škoda. Jsem přesvědčený o tom, že je třeba udržovat vazby s bývalými členy spolku, respektive s absolventy fakulty, neboť to může být velmi přínosné nejen pro ně samotné, ale i pro současné členy spolku a v konečném důsledku rovněž pro Právnickou fakultu. Náš projekt se v současné době teprve rozjíždí, proto prosím všechny, kdo mají zájem se zapojit, aby se nám ozvali na e-mail alumni@vsehrd.cz.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:32

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze