Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity chtějí tvrdě zaplatit

Univerzity chtějí tvrdě zaplatit

Euro,

11.4.2011, rubrika: Mediální revue, strana: 75



THE GUARDIAN


Britští studenti si budou muset sáhnout hluboko do kapsy. Většina univerzit ohlásila, že zavede nejvyšší možné školné, tj. 9000 liber (252 tisíc korun) ročně.

Kvůli plánům Cameronova kabinetu na výrazné zvýšení poplatků za studium otřásaly Londýnem protesty už ke konci loňského roku. Rozhořčení demonstrujících tehdy pocítila i kolona vozidel s princem Charlesem a jeho manželkou. To však studenti ještě netušili, že se jejich obavy z příliš vysokého školného vyplní.

Ačkoli vláda tvrdila, že se průměrné poplatky za studium budou pohybovat kolem 7500 liber, většina univerzit míří kvůli plánovanému krácení státních příspěvků do vyšších sfér. Jedna za druhou oznamují, že budou po spuštění reformy, tj. od roku 2012, studentům účtovat zhruba 9000 liber.

Mezi vysoké školy, které chtějí využít nejvyšší možnou sazbu, se kromě Cambridge a Oxfordu nejnověji počítá i University of Central Lancashire, kde studuje více než 27 tisíc lidí. Pro stejnou cenovou politiku se rozhodly dvě třetiny z 32 škol, které své plány zatím zveřejnily. Většinou tvrdí, že vysoké školné musejí zavést, aby se zachovala úroveň vzdělávání a aby se nezadlužovaly. Dostanou totiž méně peněz, kvůli úsporám se má rozpočet pro univerzity příští rok snížit celkem o 12,6 procenta. Opoziční labouristé požadují, aby se reformy pozastavily, než dojde k posouzení dopadů tak vysokého školného.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze