Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       ČKR odmítá návrh dělení peněz na vědu a výzkum v roce 2012

ČKR odmítá návrh dělení peněz na vědu a výzkum v roce 2012

Olomouc 7. dubna (ČTK), autoři:  Martina Šaradínová mol

Česká konference rektorů (ČKR) nesouhlasí s návrhem výdajů státního rozpočtu na vědu a výzkum pro rok 2012, který připravila Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Podle rektorů navržená pravidla poškozují vysoké školy a jsou v rozporu s legislativou. Rektoři rovněž požadují, aby rozpočet pro vysoké školy v příštím roce dosáhl alespoň výše roku 2010. Letos dostaly vysoké školy méně zhruba o pět procent, tedy o 1,3 miliardy korun. Novinářům to dnes řekli zástupci ČKR po jednání v Olomouci. 

ČKR vadí zejména to, jakým způsobem je vypočítána institucionální podpora ve vztahu k dobíhajícím výzkumným záměrům. "Považujeme navržený způsob za nespravedlivý a hlavně nesledující základní cíl, kterým má být zkvalitnění výzkumu. V této chvíli je to tak, že ti, kteří byli úspěšní v minulosti a jsou úspěšní teď, by byli postihováni," uvedl předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. Podle něj hodlá ČKR jednat se všemi dotčenými partnery včetně premiéra. 

Dopad na vysoké školy, které byly úspěšné na poli výzkumu, by se podle Fialy pohyboval řádově ve stamilionech korun. "Pokud by například Masarykova univerzita dostala 15 milionů na výzkumné záměry, tak přijdeme o 120 milionů korun, které bychom dostali v rámci svého výkonu na isntitucionální podporu výzkumu. Pro vysoké školy by bylo vlastně lepší se těch zbytků výzkumných záměrů zbavit," dodal Fiala. ČKR proto navrhuje, aby se peníze rozdělily podle výkonu a pak se teprve dofinancovaly výzkumné záměry. 

Rektoři rovněž požadují, aby se rozpočet MŠMT pro vysoké školy na příští rok dostal alespoň na úroveň roku 2010. "Byli jsme upozorněni, že lze očekávat ještě větší krácení peněz než v letošním roce. Už letošní rozpočet byl nižší o 2,3 miliardy korun a až na poslední chvíli se podařilo vrátit jednu miliardu korun. Minimálně letošní deficit by měl být v příštím roce narovnán," upozornil místopředseda ČKR a rektor ČVUT Václav Havlíček. 

Rektoři prozatím věří, že vláda peníze pro vysoké školy najde, neboť například premiér Petr Nečas opakovaně deklaroval, že vzdělání je jednou u priorit kabinetu. O případných dalších krocích nechtěli dnes rektoři spekulovat. 

Česká konference rektorů má 48 členů. Jsou jimi rektoři 26 veřejných, dvou státních a 20 soukromých vysokých škol. Zástupci soukromých vysokých škol dnes ustanovili odborné fórum, které bude prosazovat jejich zájmy zejména při projednávání zákona o vysokých školách. 





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze