Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na Karlově jde péče za pacientem

Na Karlově jde péče za pacientem

4.4.2011, rubrika: Z domova, strana: 3, autor: hech



* Všeobecná fakultní nemocnice v Praze


„Centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží je příkladem, že péče má jít za pacientem a ne pacient za péčí,“ řekla 29. března na tiskové konferenci k otevření tohoto centra v tzv. Dětském areálu Karlov ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph. D., MBA.


Na tiskové konferenci a při Dni otevřených dveří bylo představeno nové ambulantní oddělení, které VFN otevřela od počátku dubna. Centrum komplexní péče (CKP) pro děti s perinatální zátěží vzniklo díky projektu financovanému z Norského finančního mechanismu (více než 71 %), z rozpočtů ministerstva zdravotnictví a VFN v Praze. Realizace projektu probíhala od března 2009 a zahrnovala rekonstrukci nevyužívaných prostor VFN v tzv. Dětském areálu Karlov (na cca 400 m čtverečních vzniklo 10 ordinací), proškolení multidisciplinárního týmu a nákup technického vybavení. Norský velvyslanec v ČR Jens Eikaas zdůraznil, že Norský finanční mechanismus je příspěvkem solidarity z norské strany a tato podpora bude pokračovat i v následujících pěti letech, kdy bude činit celkem 3,3 miliardy korun (660 miliónů korun ročně).


Rušit co nejméně, ale sledovat dlouhodobě


„Centrum bude poskytovat péči malým pacientům nejen z VFN, ale i z jiných zdravotnických zařízení Prahy a Středočeského kraje, některá vyšetření mohou být i nadregionální,“ řekla řešitelka projektu MUDr. Daniela Marková.

Přednosta Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF. UK a VFN v Praze prof. MUDr. Jiří Zeman, DrSc., konstatoval, že když se v poslední čtvrtině 19. století narodil jeho dědeček, každé třetí dítě zemřelo před dosažením prvního roku života. Když se narodil jeho otec, bylo to každé šesté dítě, když se narodil on sám, byla novorozenecká úmrtnost přes 50 promile, v době, kdy se narodil jeho syn, asi 30 promile, a když se loni narodil jeho vnuk, byla už jen 2 promile. „V žádném jiném oboru se nestalo něco tak úžasného. Je však jasné, že současná čísla již nelze zlepšovat. Úkolem, který nás čeká, je tedy zlepšovat kvalitu života dětí, které se narodily předčasně a mají v důsledku toho problémy,“ řekl prof. Zeman.

V současné době se rodí 7 až 8 procent (cca 8000) dětí předčasně a významné problémy mají asi 3 % donošených dětí. Nejvíce problémů si přinášejí děti s extrémně nízkou porodní hmotností (do 1000 g), jichž se v současné době daří zachránit zhruba 66 %.

„Ve všech případech je u dětí s perinatální zátěží nezbytná následná diferencovaná péče, a to nejen po dobu prvních týdnů či měsíců, ale často po řadu let. Naše centrum bude díky individuálnímu přístupu a komplexní péči přispívat ke zvýšení kvality jejich života a snížení rizika trvalých následků. Velkým přínosem pro rodiny těchto dětí je také koncentrace jednotlivých specializací na jednom místě,“ řekla MUDr. Marková a dodala, že CKP naváže na péči specializovaných perinatologických pracovišť a zároveň pomůže pediatrům, protože usnadní vzájemnou komunikaci s klinickými specialisty.

V CKP budou postupně poskytovat péči odborníci asi 20 specializací včetně adolescentologie. „Naším heslem ve vztahu k dětem s perinatální zátěží je rušit co nejméně, ale sledovat dlouhodobě a zasahovat diagnosticky a terapeuticky včas,“ řekla MUDr. Marková.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze