Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Počet studentů soukromých VŠ vzrostl 30x

Počet studentů soukromých VŠ vzrostl 30x

6.4.2011, rubrika: Zpravodajství, strana: 4, autor: (map,ČTK)


Počet studentů soukromých vysokých škol za posledních deset let dramaticky vzrostl, téměř třicetinásobně.

V roce 2000 navštěvovaly tato zařízení dva tisíce lidí, což představovalo jedno procento z celkového počtu vysokoškoláků. Loni už to bylo přes 57 tisíc studentů, tedy asi 14 procent z nich.

Uvedl to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Naproti tomu do soukromých školek chodí jen 1,5 procenta dětí, do základních škol pak 0,8 procenta.

Zatímco veřejných a státních VŠ je dohromady 28, soukromých už 44.

Ministerstvo upozorňuje, že tento počet je příliš velký a že vznik nových škol už nebude dále podporovat.

První soukromé školy začaly v ČR vznikat po roce 1989, v posledních letech Akreditační komise upozorňuje na pochybnou kvalitu některých z nich.

Studenty soukromých VŠ neodrazuje ani školné. Podle statistik se na středních a vyšších odborných školách pohybuje nejčastěji mezi 10 až 20 tisíci korunami ročně.

Na vysokých školách je pak výrazně dražší. Jaroslav Novák z ČSÚ uvedl, že za semestr si tyto instituce účtují 15 až 75 tisíc korun.

Školné plánuje od roku 2012 zavést trojkoalice i na veřejných VŠ v maximální roční výši 20 tisíc korun. Studenti by jej spláceli poté, co dosáhnou na průměrný příjem.

Na soukromých VŠ studují lidé nejčastěji ekonomiku, hotelnictví nebo humanitní vědy. Tyto obory jsou žádány například mezi úředníky, kteří si musejí doplnit kvalifikaci a kterým soukromé VŠ nabízejí individuálnější přístup.

V porovnání se zeměmi střední Evropy chodí v České republice na soukromé školy zhruba srovnatelný podíl studentů, vyšší podíl vysokoškoláků na soukromých školách hlásí jen Polsko. Mzdy učitelů na soukromých školách jsou podle dostupných údajů o něco nižší než na veřejných.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze