Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nová platforma ŠumavaPro se postavila proti Stráskému

ová platforma ŠumavaPro se postavila proti Stráskému

5.4.2011 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 10 | autor: Petr Pokorný



Jako protipól opatření, která se v Národním parku Šumava snaží prosadit nový ředitel správy Jan Stráský, vnikla nová platforma ŠumavaPro. Iniciátoři jejího vzniku ji v pondělí poprvé představili v Prachaticích.


Obavy z kroků ředitele parku


„Důvodem vzniku platformy ŠumavaPro jsou obavy z oznámených kroků ředitele parku Jana Stráského, které by znamenaly vážné poškození přírody a popírají smysl existence parku,“ řekl Právu jihočeský senátor za ČSSD Miroslav Krejča.

Platformu založilo 45 občanských sdružení, odborníků a dalších osobností. Mezi signatáři výzvy k záchraně Národního parku Šumava, která je směřována ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi (ODS), jsou například Hnutí Duha, Calla, Jihočeské matky, Zelený kruh a další. Odborníky zastupuje mimo jiné předseda bývalé vědecké sekce rady parku docent Jakub Hruška či profesor Martin Braniš z Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Z politiků a dalších osobností iniciativu podpořil mezi jinými třeba jihočeský poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio nebo bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Připojila se také například herečka Táňa Fischerová i literární a divadelní kritik docent Vladimír Just.

„Žádáme Vás, abyste zastavil i další nevratné kroky ve využití chráněného území před přijetím zákona o Národním parku Šumava, který má pravidla péče upřesnit. Vyzýváme Vás, abyste zajistil otevřenou diskusi a umožnil rovnocennou účast na přípravě zákona vědcům, nevládním organizacím, obcím, krajům a zástupcům ministerstva. Bez široké shody všech těchto skupin nedovolte zákon předložit vládě,“ napsali signatáři platformy ministrovi.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze