Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bátora už je u Dobeše, měl protekci z Hradu

Bátora už je u Dobeše, měl protekci z Hradu

5.4.2011 | rubrika: česko | strana: 6 | autor: Jana Machálková



Školství


Bývalý kandidát Národní strany Ladislav Bátora se včera stal ministrovým poradcem pro ekonomiku.


Dvanáctičlenný poradní tým ministra školství Josefa Dobeše (VV) od včerejška posílil devětapadesátiletý Ladislav Bátora, který se v roce 2006 pokoušel na kandidátce krajně pravicové Národní strany dostat do sněmovny. Ministr Dobeš přiznal, že nového muže mu doporučili z Hradu – konkrétně se o to postaral vicekancléř Petr Hájek

Bátora, který je absolventem čtyř vysokých škol, bude Dobešovi radit v ekonomických záležitostech. Ministra nijak neznervózňuje, že byl jeho nový poradce spojen s radikální pravicí. „Je to člověk, který nemá extremistické názory. Pomůže mi snižovat byrokratickou a ekonomickou zátěž úřadu. Má pro to odvahu,“ sdělil včera Dobeš. .

Klaus – nedostižný vzor Bátora je obdivovatelem prezidenta Václava Klause. Dříve jej dokonce označil za „nedostižný vzor“. Klaus a Bátora se shodují ve svých negativních názorech na Evropskou unii, Lisabonskou smlouvu nebo multikulturalismus.

V roce 2006 Bátora kandidoval jako nestraník za Národní stranu, která už v té době pořádala hanlivé manifestace na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Později zástupci strany vymýšleli „konečné řešení otázky cikánské“, které mělo spočívat v deportaci Romů do Indie. Bátora se v uplynulých týdnech hájil tím, že tyto postoje Národní strana začala zastávat až po jeho odchodu.

Nyní je Bátora předsedou sdružení Akce D. O. S. T., které se profiluje jako zastánce českých národních zájmů. Kromě toho spolek bojuje třeba i proti povinné sexuální výchově ve školách.

Protesty škol V březnu média spekulovala, že by se Bátora mohl stát Dobešovým prvním náměstkem. Proti tomu se však vzhledem k jeho politické minulosti postavil premiér Petr Nečas (ODS), studenti i některé vysoké školy, například brněnská Masarykova univerzita nebo Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, kde Bátora studoval anglistiku a dějiny Dálného východu.

Sílící protibátorovskou kritiku odsuzoval prezident Václav Klaus, který odpor veřejnosti označil za „diktaturu politické korektnosti“.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:29

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze