Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Médea Research: Většina si myslí, že úroveň školství se snižuje

Médea Research: Většina si myslí, že úroveň školství se snižuje

Praha 19. dubna (ČTK)

Více než polovina lidí si myslí, že úroveň českého školství se snižuje, opačný názor zastává asi pětina. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Médea Research, který má ČTK k dispozici. Podle dotázaných jsou největším problémem českého školství špatně vychované děti, úroveň učitelů a nedostatek peněz.

Názor, že úroveň českého školství klesá, zastává 55 procent účastníků průzkumu, 21 procent si naopak myslí, že úroveň se zvyšuje. Celkem 12 procent zastává názor, že se kvalita českého školství nemění, stejný podíl dotázaných na otázku nedokázal odpovědět.

Na dotaz, co je největším problémem českého školství, 21 procent lidí uvedlo, že jsou to hůř vychované děti, 18 procent vidí problém v úrovni učitelů a 17 procent v nedostatku financí. Deset procent poukázalo na nekoncepčnost řídících orgánů, zejména ministerstva školství. Čtyři procenta vidí zdroj těžkostí v nedostatečné úrovni škol a stejný podíl v nedostatku učitelů. Celkem 15 procent v odpovědi uvedlo jiné problémy, 11 procent se k otázce nevyjádřilo.

Podle nedávného mezinárodního srovnání PISA se znalosti českých žáků zhoršily nejvíc ze všech zúčastněných států. Odborníci, oslovení autory průzkumu, se shodli, že klesající úroveň školství je způsobena mimo jiné špatným ohodnocením učitelů a jejich postavením ve společnosti. Problém vidí i ve vedení škol.

"Ředitelé škol se nevěnují kontrole kvality práce svých učitelů, protože 90 procenty jejich činnosti je administrativa a řešení ekonomické situace školy," uvedl Petr Jadrný ze Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.

Průzkumu, který se uskutečnil od 29. března do 11. dubna formou telefonického dotazování, se zúčastnilo 1012 lidí.

vit mkv






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:31

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze