Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Audit státních maturit ukázal nesrovnalosti v zakázkách

Audit státních maturit ukázal nesrovnalosti v zakázkách

Praha 18. dubna (ČTK)

Audit státních maturit ukázal nesrovnalosti při zadávání veřejných zakázek a v hospodaření centra pro přípravu maturit CERMAT. Prověrku hospodaření v letech 2006 až 2010 si nechal udělat ministr školství Josef Dobeš (VV), výsledky auditu nyní předává Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Šéf centra Pavel Zelený ČTK řekl, že zjištěná pochybení se stala za jeho předchůdců a potřebné poklady už předal ÚOHS. Nové maturity startují za dva týdny, za 14 let příprav se náklady vyšplhaly na stamiliony.

"CERMAT si podle zjištění auditního týmu objednal studie a analýzy v celkové hodnotě cca 4,5 milionu korun zaměřené například na matematickou gramotnost a na certifikaci společných zkoušek. Tyto studie byly proplaceny, ale nebyly zčásti nebo zcela dodány," uvedlo ministerstvo.

Antimonopolní úřad by prý měl prozkoumat také soutěž na dodávku informačního systému z roku 2006, která prý nebyla podle předpisů. Další zakázky na informační systém pak podle auditu byly nastaveny tak, že mohla uspět jen firma, která zvítězila v první soutěži. Navíc prý existuje podezření, že CERMAT obešel zákon, když dvě veřejné zakázky rozdělil na čtyři menší.

Ředitel centra Zelený ale ČTK řekl, že zmiňované zakázky zadávali jeho předchůdci. "My už jsme poskytli ÚOHS podklady," dodal.

"Přestože audit zjistil pochybení, která jsou pro mne zásadní, nechci teď dělat nějaká radikální gesta. Vyčkám zjištění antimonopolního úřadu a teprve podle něj budu dál postupovat. V tuto chvíli nechci negativně ovlivnit průběh státních maturit, které jsou pro mne prioritou," komentoval výsledky ministr Dobeš. Nejisté jsou prý teď i peníze z EU určené na rozjezd nových maturit.

"Projekt státních maturit není nedostatky v hospodaření CERMAT ohrožen. Stále ale trvám na tom, že český projekt státních maturit je tou nejdražší variantou, jak státní maturity zavést," dodal ministr s tím, že chce přesto nové zkoušky dospělosti po dlouhých letech příprav konečně spustit.

kli mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze