Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nezávislý audit kritizoval řízení a financování české vědy

Nezávislý audit kritizoval řízení a financování české vědy

Praha 18. dubna (ČTK)

Nezávislý mezinárodní audit o stavu české vědy zhodnotil velmi kriticky systém jejího řízení, hodnocení i financování. Jsou nutné zásadní změny, konstatovali dnes zástupci britského konsorcia Technopolis, které audit připravuje. Zpráva odsoudila hlavně způsob rozdělování peněz na vědu, je prý příliš mechanický. Auditoři také vyjádřili pochyby o fungování vládní rady pro vývoj, výzkum a inovace.

"Je to důležité v tom, že ta zpráva je poměrně velmi kritická," přiznal na tiskové konferenci náměstek ministra pro vysoké školy Jan Koucký. Právě ministerstvo školství má vědu na starosti, odpovědnost je ale podle auditorů rozdrobena mezi všechna ministerstva. "Díky tomuto rozdrobení celkovou zodpovědnost nenese žádné ministerstvo," konstatoval náměstek.

Výraznou slabinou je prý i to, že kvalita vědecké práce zatím není v Česku správně hodnocena. V současnosti se totiž všechny vědecké disciplíny posuzují podle stejných kritérií, na základě tohoto systému se pak badatelům rozdělují peníze. Na takzvaný kafemlejnek už si přitom stěžovali i čeští vědci. "Rozdělování peněz by nemělo být mechanické," upozornil šéf konsorcia Erik Arnold. Výsledky bádání by se prý měly posuzovat podle více hledisek.

Auditoři se také kriticky vyjádřili k fungování vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace. Přestává prý být poradním orgánem, ale chová se spíše jako "virtuální ministerstvo pro vědu".

Nezávislé hodnocení vědeckých výsledků a podmínek pro výzkum má být využito pro efektivnější rozdělování peněz na vědu. Kontrola začala v roce 2009, definitivní závěry prý budou známy letos na podzim. V první předběžné zprávě auditoři také poukázali na systémové chyby stávající metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje, která je podkladem pro rozdělování státní dotace vědeckým institucím.

Kromě toho zkoumá projekt také podmínky pro kariérní růst mladých badatelů nebo efektivitu postgraduálního studia. Součástí auditu bude i analýza spolupráce vědy a průmyslových podniků a data o úrovni ochrany duševního vlastnictví. Výsledky budou použity v reformě systému vědy a vývoje.

kli pba




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:30

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze