Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Duben 2011
Dětský uzel aktuálního dokumentu Na pražský půlmaraton vyběhlo 9500 lidí

Na 13. ročník víkendového půlmaratonu, jehož délka je 21, 0975 kilometrů, v sobotu vyrazilo 9500 běžců. Důkazem, že se zdaleka nejedná jen o sportovní, ale i společenskou akci je například fakt, že i letos pokračovala spolupráce s charitativní organizací Running With Those That Can’t, která byla založena studenty 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a dalších pražských univerzit. V souvislosti s tím se letos na start postavilo také 13 speciálně upravených vozíků, v nichž závod s běžci absolvovaly například děti s mozkovou obrnou a svalovou dystrofií. ...

Dětský uzel aktuálního dokumentu Albert Einstein v Praze

Před sto lety přijel do Prahy Albert Einstein. Od 1. dubna byl císařem Františkem Josefem jmenován profesorem teoretické fyziky na tehdejší německé části Karlo-Ferdinandovy univerzity. Autor odvážné teorie relativity tu přednášel 3 semestry. Naši metropoli opustil po 16 měsících.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Z kandidátky NS na ministerstvo školství

Ministr školství Josef Dobeš jmenoval svým poradcem Ladislava Bátoru, který v minulosti kandidoval za extremistickou Národní stranu. A původně se měl stát dokonce náměstkem. Šéf resortu teď tvrdí, že Bátora nemá extremistické názory a jako ekonom mu pomůže najít další úspory.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ladislav Bátora míří na ministerstvo školství

Proti nástupu Ladislava Bátory na ministerstvo školství se zdvihla vlna odporů i v Akademické obci, odmítla jej třeba Vědecká rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Rozpaky ale panují i v některých politických kruzích. Na lince je teď bývalý ministr školství, předseda Strany zelených Ondřej Liška. Dobrý den. Vítám vás ve vysílání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bátora už je u Dobeše, měl protekci z Hradu

V březnu média spekulovala, že by se Bátora mohl stát Dobešovým prvním náměstkem. Proti tomu se však vzhledem k jeho politické minulosti postavil premiér Petr Nečas (ODS), studenti i některé vysoké školy, například brněnská Masarykova univerzita nebo Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, kde Bátora studoval anglistiku a dějiny Dálného východu.

Sílící protibátorovskou kritiku odsuzoval prezident Václav Klaus, který odpor veřejnosti označil za „diktaturu politické korektnosti“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nová platforma ŠumavaPro se postavila proti Stráskému

Jako protipól opatření, která se v Národním parku Šumava snaží prosadit nový ředitel správy Jan Stráský, vnikla nová platforma ŠumavaPro. Iniciátoři jejího vzniku ji v pondělí poprvé představili v Prachaticích.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Počet studentů soukromých VŠ vzrostl 30x

V roce 2000 navštěvovaly tato zařízení dva tisíce lidí, což představovalo jedno procento z celkového počtu vysokoškoláků. Loni už to bylo přes 57 tisíc studentů, tedy asi 14 procent z nich.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Josef Dobeš jmenoval svým poradcem Ladislava Bátoru

Dobeš přiznal, že mu Bátoru doporučil tajemník prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Jmenování kritizuje i studentská komora Rady vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu VŠ stojí poprvé víc než školka

Ještě před deseti lety platily rodiny za předškoláka dvojnásobek toho co za studenta vysoké školy. Podle čerstvých čísel se poměr obrátil - vysokoškolské vzdělání je v průměru mnohem dražší než školka.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kníže vzpomínal, jaké to bylo dříve

Čeština je jedním z prvních jazyků, do kterých byla přeložena kniha lichtenštejnského knížete Hanse-Adama II. Přijel ji osobně na soukromé návštěvě představit českým studentům.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Karlově jde péče za pacientem

„Centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží je příkladem, že péče má jít za pacientem a ne pacient za péčí,“ řekla 29. března na tiskové konferenci k otevření tohoto centra v tzv. Dětském areálu Karlov ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Mgr. Dana Jurásková, Ph. D., MBA.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzdělání je terno, je ale třeba trefit obor

Absolventi Univerzity Karlovy (UK) patří k těm, kteří nejsnáze hledají práci a jsou mezi vysokoškoláky nadprůměrně ohodnocováni. Na druhou stranu se podle světového žebříčku úspěšnosti QS World University Rankings UK řadí až na 267. místo, přičemž v první desítce jsou jen britské a americké univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hradecká živoucí fosílie přežila i dinosaury

Návštěvníci botanické zahrady farmaceutické fakulty v Hradci Králové si mohou prohlédnout, jak vypadají léčivé či exotické rostliny v přírodě. V jejích sklenících jsou k vidění skvosty především z Asie, Austrálie a Jižní Ameriky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři pro školy požadují více peněz

Česká konference rektorů (ČKR) nesouhlasí s návrhem výdajů státního rozpočtu na vědu a výzkum pro rok 2012. Ten připravila Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Podle rektorů navržená pravidla poškozují vysoké školy a jsou v rozporu s legislativou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČKR odmítá návrh dělení peněz na vědu a výzkum v roce 2012

Česká konference rektorů (ČKR) nesouhlasí s návrhem výdajů státního rozpočtu na vědu a výzkum pro rok 2012, který připravila Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Podle rektorů navržená pravidla poškozují vysoké školy a jsou v rozporu s legislativou. Rektoři rovněž požadují, aby rozpočet pro vysoké školy v příštím roce dosáhl alespoň výše roku 2010. Letos dostaly vysoké školy méně zhruba o pět procent, tedy o 1,3 miliardy korun. Novinářům to dnes řekli zástupci ČKR po jednání v Olomouci. 

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity chtějí tvrdě zaplatit

Britští studenti si budou muset sáhnout hluboko do kapsy. Většina univerzit ohlásila, že zavede nejvyšší možné školné, tj. 9000 liber (252 tisíc korun) ročně.

Kvůli plánům Cameronova kabinetu na výrazné zvýšení poplatků za studium otřásaly Londýnem protesty už ke konci loňského roku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci odhalili obtěžování vysokoškolských studentů

Studie sociologů mapovala chování vyučujících ke studentům. Průzkum vychází z informací od sedmi set posluchačů univerzity. Dvanáct jich uvedlo, že se s nimi vyučující snažili navázat intimní vztah.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokou školu bude mít většina obyvatel, plánuje ministerstvo

Vysokou školu bude mít většina obyvatel, počítá s tím plán ministerstva školství. Lidé by ale v budoucnu měli studovat hlavně dvou až tříleté studijní programy, které budou zaměřeny více obecně, aby absolventi mohli v průběhu života snáze měnit profesi. Strategický materiál ohledně vývoje vysokých škol do roku 2015 mohou akademici připomínkovat do května, některé změny už se ale objevily v chystaném návrhu vysokoškolského zákona.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy dnes zveřejní své připomínky k návrhu reformy

Vysoké školy dnes zveřejní své připomínky k návrhu reformy. Ministerstvo školství jim totiž před časem předložilo pracovní verzi zákona o vysokých školách, která počítá například se zavedením školného, dvouletých studijních programů nebo se změnami ve financování. Reforma univerzit se připravuje už několik let, dřívější návrhy akademici tvrdě kritizovali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu České vzdělávání a zdravý rozum

Vzdělávání je pod tlakem různých názorů a reforem, často protichůdných (viz například současná diskuse o návratu osnov na základní a střední školy). Coby vzdělavatelé cítíme potřebu se k této situaci vyjádřit a pojmenovat některá problémová místa současného českého školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství zveřejní zprávu z auditu české vědy

Ministerstvo školství dnes zveřejní průběžnou zprávu z mezinárodního auditu české vědy a výzkumu. Nezávislé hodnocení vědeckých výsledků a podmínek pro výzkum bude využito pro efektivnější rozdělování peněz na vědu. Dílčí výsledky auditu představí ministr školství Josef Dobeš (VV) spolu se zástupci vládní rady pro výzkum a vývoj, národní ekonomické rady vlády (NERV) a britské společnosti Technopolis, která audit připravuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Nezávislý audit kritizoval řízení a financování české vědy

Nezávislý mezinárodní audit o stavu české vědy zhodnotil velmi kriticky systém jejího řízení, hodnocení i financování. Jsou nutné zásadní změny, konstatovali dnes zástupci britského konsorcia Technopolis, které audit připravuje. Zpráva odsoudila hlavně způsob rozdělování peněz na vědu, je prý příliš mechanický. Auditoři také vyjádřili pochyby o fungování vládní rady pro vývoj, výzkum a inovace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Falešné tituly nový zákon nevyřeší

Aféry vlivných politiků, kteří získali vysokoškolský titul za nestandardních podmínek, se mohou v budoucnu opakovat.

Návrh nového zákona o vysokých školách, který nyní připravuje ministerstvo školství, se nesnaží podobným malérům zabránit. Získání titulu by naopak mohlo být snazší než dosud.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Audit státních maturit ukázal nesrovnalosti v zakázkách

Audit státních maturit ukázal nesrovnalosti při zadávání veřejných zakázek a v hospodaření centra pro přípravu maturit CERMAT. Prověrku hospodaření v letech 2006 až 2010 si nechal udělat ministr školství Josef Dobeš (VV), výsledky auditu nyní předává Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ministerstvo to oznámilo v tiskové zprávě. Šéf centra Pavel Zelený ČTK řekl, že zjištěná pochybení se stala za jeho předchůdců a potřebné poklady už předal ÚOHS. Nové maturity startují za dva týdny, za 14 let příprav se náklady vyšplhaly na stamiliony.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Problémy s provedením maturit by mohla mít desítka škol

Dva týdny před spuštěním státních maturit odhalilo ministerstvo školství deset středních škol, které by mohly mít s provedením zkoušek problémy. Tyto školy třeba nekomunikují s ministerstvem, nezúčastnily se podzimní generálky nebo nedávného technického ověřování. Náměstek ministra Ladislav Němec dnes novinářům řekl, že na těchto školách bude proto u maturit nejspíš dozorovat školní inspekce. Při nedávné technické generálce se navíc projevily chyby ve 457 případech, nefungovaly tiskárny a špatně se vytiskla maturitní vysvědčení.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Médea Research: Většina si myslí, že úroveň školství se snižuje

Více než polovina lidí si myslí, že úroveň českého školství se snižuje, opačný názor zastává asi pětina. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Médea Research, který má ČTK k dispozici. Podle dotázaných jsou největším problémem českého školství špatně vychované děti, úroveň učitelů a nedostatek peněz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu EK: ČR má jeden z nejnižších podílů lidí s nedokončeným vzděláním

Česká republika patří v rámci Evropské unie mezi státy, jež mají nejmenší podíl osob s nedokončeným vzděláním mezi mladými lidmi a naopak nejvyšší podíl těch, kteří dokončili vyšší střední vzdělání. Ukázala to dnešní zpráva Evropské komise, která hodnotila naplňování unijních cílů v oblasti vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Primátor ocenil ambasadory za přínos kongresové turistice

Primátor hlavního města Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., a prezident Prague Convention Bureau (PCB) Jan Adámek společně ocenili v primátorské rezidenci významné vědce a špičkové odborníky za snahu o rozvoj kongresové turistiky v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Poblíž Prahy vyroste centrum se superlaserem za sedm miliard

V Dolních Břežanech poblíž Prahy vyroste za dva roky výzkumné centrum se superlaserem světového významu. Evropská komise ve středu projekt Extreme Light Infrastructure (ELI) definitivně posvětila a schválila investici za sedm miliard korun. Laser bude sloužit pro pro lékařské zobrazování a diagnostiku, radioterapii a léčbu rakoviny, nástroje pro vývoj nebo testování nových materiálů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademičtí pracovníci dostanou přidáno

Zaměstnancům fakult vadí, že jejich platy jsou oproti kolegům ve zdravotnictví stále nižší. 2. lékařská fakulta UK v Praze rozhodla navýšit letos rozpočet na platy o 17,8 milionu korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát láká mladé vědce na docentské platy

Vědecká kariéra se pro mladé výzkumné talenty stane mnohem zajímavější než dosud. Ministerstvo školství se jim totiž chystá skokově zvýšit platy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita chystá na Albertově stavbu kampusu

Málokteré místo v metropoli uniklo v posledních letech stavebnímu ruchu. Albertov v Praze 2 ovládalo badatelské a studijní ticho. Brzy se tu však mají začít stavět hned dvě líhně budoucích a stávajících vědců za 2,5 miliardy korun, centrum pro studium globálních změn a centrum biologické pod názvem Kampus Albertov.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rychlokvašky s titulem už za dva roky

Budou vysokoškolské rychlokvašky po vzoru některých absolventů plzeňských práv pro příště pravidlem? Univerzity se obávají, že k tomu ministr školství Josef Dobeš (VV) otevírá dveře. A jsou ostře proti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Různé tváře vzdělanosti O způsobech hodnocení vědeckého poznání

Počet vysokoškolských absolventů roste a tím stoupá i zájem o grantovou podporu v mnoha oborech. Nejen pro tyto účely musejí vědečtí pracovníci vykazovat svou činnost. Není ale jasné, jak vlastně smysl a přínos jejich práce oceňovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vědci po auditu

Iniciativa Věda žije! uspořádala v roce svého vzniku několik velkých demonstrací proti „tunelování české vědy“. Kam toto akademické sdružení od té doby došlo a kam bude dál směřovat?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Barbaři před branami Karolina

Ve své podstatě Návrh usiluje o transformaci veřejných vysokých škol po vzoru obchodních společností kontrolovaných politickými a ekonomickými elitami. V souladu s tímto modelem mají být omezeny nepohodlné demokratické prvky a naopak zásadně posílena pravomoc správních rad jmenovaných prezidentem či v případě neuniverzitních vysokých škol ministrem školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prof. Cífková: ocenění vnímám jako satisfakci

„Dnes máme k dispozici i analýzu, která říká, že minimálně 50 % poklesu úmrtnosti na ICHS lze vysvětlit změnami životního stylu, hlavně stravovacích návyků, přičemž farmakoterapie se na něm podíl,jen‘ ze 40 %, invazivní kardiologie a kardiochirurgie, která je velmi nákladná, přispívá k tomuto poklesu paradoxně jen pěti procenty,“ doplňuje prof. Cífková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Co potřebují vysoké školy od lékařů

Vysoké školy se snaží upravit přijímací řízení i vlastní studium tak, aby student přes svůj handicap mohl zvládat nároky studia srovnatelně s ostatními studenty a aby tak naplnil všechny studijní požadavky. Jde o zcela jiný přístup, než se uplatňoval ještě před několika lety, kdy tito jedinci byli na školách odmítáni nebo jim byly určité partie přijímací zkoušky a následně i studia výrazně zjednodušovány či zcela odpouštěny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Znovu hrdý Všehrd

Šestého května uplyne již 143 let od založení Spolku českých právníků Všehrd. Je nejstarším českým právnickým spolkem a jedním z nejstarších českých spolků vůbec. V následujících řádcích se budete moci seznámit jak s jeho bohatou historií, tak i se současným děním ve spolku a s nově vznikajícím klubem absolventů „alumni“.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:28

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze