Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školy dostanou prémie za kvalitu

Školy dostanou prémie za kvalitu

6.5.2011 | rubrika: Téma | strana: 2

Evropské miliardy na vznik šesti nových vědeckých center nejsou jedinou novinkou, která se chystá v českém výzkumu.

Speciální podpory se má dočkat také věda provozovaná na univerzitách. Ministerstvo školství hodlá vytipovat pětadvacet nejlepších vysokoškolských pracovišť a příští rok mezi ně – mimořádně – rozdělit miliardu korun.

„Tento projekt je inspirován řadou podobných věcí, které běží v zahraničí. Například ve Francii takto vybrali a podporují stovku svých nejlepších univerzitních laboratoří,“ říká náměstek ministra školství pro výzkum a vysoké školy Jan Koucký.

Každé z pětadvaceti vybraných českých vysokoškolských pracovišť by podle plánu ministerstva získalo 40 až 50 milionů korun.

„Tyto peníze budou určeny na to, aby vysoké školy zásadním způsobem zvýšily kapacity pro vzdělávání dalších nadaných mladých lidí,“ říká Koucký.

Špičková kvalita Podle ministerstva budou při hledání pětadvacítky nejlepších vysokoškolských laboratoří rozhodovat i mezinárodní kritéria.

„V každém případě tam půjde o tu nejvyšší kvalitu. Škola bude muset prokázat, že dané pracoviště má špičkovou úroveň v globálním měřítku a je schopno vzdělávat doktorandy a magistry,“ říká náměstek Koucký.

Ministerstvo chce návrh na vyhrazení mimořádné miliardy předložit do vlády v průběhu května. Pokud by tak učinilo později, peníze už nebude možné zařadit do rozpočtu univerzit na rok 2012.

Jestli se bude mimořádná miliarda hledat v rozpočtu každý rok, zatím není jisté. „Pokud to bude jen jednorázová injekce, situaci to příliš nezlepší. Hlavní problém ale vidím v tom, podle čeho by se ta nejlepší pracoviště měla vybírat,“ komentuje nápad ministerstva předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Miliardy pro mladé vědce Ministerstvo školství nyní rozjíždí ještě další projekt zaměřený na podporu vědy.

V příštích třech letech má z evropských fondů přitéct 2,3 miliardy korun na zvýšení platů mladých vědců, kteří mají maximálně tři roky po doktorátu. Tito pracovníci nyní pobírají 25 až 40 tisíc korun hrubého, a řada z nich odchází raději do komerční sféry.

Evropská dotace umožní mzdy zvednout na 40 až 60 tisíc korun. Podle odhadu ministerstva školství by se tímto způsobem mohla zaplatit až tisícovka mladých vědců.


***


Pokud to bude jen jednorázová injekce, situaci to příliš nezlepší. Hlavní problém ale vidím v tom, podle čeho by se ta nejlepší pracoviště měla vybírat. Jiří drahoš předseda Akademie věd ČR




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze