Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti medicíny debatovali s lidmi o zdraví a první pomoci

Studenti medicíny debatovali s lidmi o zdraví a první pomoci

9.5.2011, rubrika: královéhradecký kraj, strana: 2, autor: JITKA HODASOVÁ



Dospělí si nechali změřit cholesterol, děti zavazovaly packy medvídkovi a ti sportovně založení se pustili do zumby. Den pro zdraví úplně poprvé uspořádali studenti Lékařské fakulty UK v Hradci Králové.


Hradec Králové – Celá rodina se mohla v sobotu dozvědět hodně o zdraví, první pomoci a prevenci. Studenti medicíny z hradecké pobočky IFMSA CZ totiž uspořádali v Šimkových sadech úplně poprvé Den pro zdraví.

Starší si mohli nechat změřit třeba cholesterol, děti se zbavily strachu z bílých plášťů v Medvídkové nemocnici. „Naše nemocnice pro děti znají v hradeckých mateřských školách už velmi dobře, jde o poměrně dlouhodobý projekt a musím říci, že to malé děti hodně baví. Doufám, že pak z lékařů nemají takové obavy,“ řekla Klára Vitoušová z IFMSA CZ. Děti se tak v parku mohly převléknout do lékařského oblečení a ošetřit třeba právě plyšového medvídka. Rodiče nebo prarodiče mohli zase využít možnosti nechat si změřit hladinu glukózy, cholesterolu, BMI (Body Mass Index) a nebo celkové množství tuku v těle.

Zcela jistě užitečnou záležitostí, kterou mnozí z nás prakticky příliš neovládají a přitom jde o věc důležitou, je poskytnutí první pomoci. V rámci Dne pro zdraví studenti nabízeli zdarma výuku základů těchto vědomostí. Nechyběly ani resuscitační figuríny. „To jsou všechno aktivity, které nabízíme na nejrůznějších akcích po celý rok. Letos a tady v Hradci se k nám přidali ještě studenti zubního lékařství, kteří všechny zájemce naučili, jak správně pečovat o svůj chrup a předejít tak vzniku zubního kazu,“ uvedla Vitoušová. Nechyběli ani studenti fyzioterapie, kteří radili, jak se vyhnout potížím, které vznikají třeba právě z povolání.

A jako příjemnou tečku si mohli přítomní přímo v Šimkových sadech zatančit i zumbu pod vedením profesionála. Pro malé návštěvníky byly navíc na sobotní den přichystány i nejrůznější soutěže o drobné ceny.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze