Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hegerova dieta: Méně lůžek i fakultních nemocnic

Hegerova dieta: Méně lůžek i fakultních nemocnic

9.5.2011,    Moravskoslezský deník,   str. 13,   Události, MICHAELA KOUBOVÁ


Ministerstvo právě zpracovává první návrhy, jak by mohla vypadat restrukturalizace zdravotnických zařízení v Česku

Téma Deníku


Praha – České nemocnice čekají velké změny. Podle plánů ministerstva zdravotnictví totiž nejenže ubude akutních lůžek o deset procent, ale zkrátí se i seznam fakultních nemocnic. Do konce roku by o tento statut měla přijít pražská Bulovka a Thomayerova nemocnice.

„V Praze je pět fakultních nemocnic. To je v zásadě světový unikát. I megapole s 10 miliony lidí mají obvykle jednu, maximálně dvě. Zařízení by i nadále zůstala pod ministerstvem zdravotnictví, i když o ně teď zájem projevuje pražský magistrát. Je možné, že se změna dotkne i dalších nemocnic,“ říká mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Statut by si měla udržet zařízení, u nichž je spolupráce s fakultou úzká. „Pokud jsou zde čtyři špičková pracoviště, kde spolupráce probíhá, tak může fungovat dál, ale kvůli tomu to nemusí být fakultní nemocnice,“ dodává Sršeň.

Redukce lůžek ve fakultních nemocnicích, které má na starosti ministerstvo, bude záviset na situaci v daném kraji. Proto se restrukturalizace provede ve spolupráci s regiony. Celorepublikově se přitom počítá se snížením počtu akutních lůžek o 6200. Finální plány by měly být hotovy během léta, realizace pak bude probíhat po tři roky.

Polovina z více než šesti tisíc rušených akutních lůžek se má převést na lůžka doléčovací a dlouhodobá. Na těch však často leží lidé, kteří nepotřebují zdravotní, ale sociální péči. Jedná se obvykle o seniory. Proto na konci dubna podepsal šéf zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) memorandum o spolupráci. Ta by měla začít v červenci.


Na peníze se složí


Jak při uzavření dohody podotkl Drábek, téměř třetina pacientů zůstává kvůli nedostatku vhodných sociálních služeb ve zdravotnických zařízeních, a naopak čtvrtině lidí z ústavů chybí péče zdravotnická. Proto by ministři chtěli sféry propojit a přesně určit, kdo co bude platit. Mohly by pak vznikat ústavy, které by péči kombinovaly.

S promyšlenou restrukturalizací šefové nemocnic v Česku víceméně souhlasí. „Během poměrně krátké doby došlo k takovému zkvalitnění péče, že se zkracuje doba hospitalizace. Proto je akutních lůžek oproti těm následným nadbytek. A musíme si přiznat, že lůžka akutní jsou mnohem dražší než následná,“ vysvětluje náměstek pro lékařskou péči z kladenské nemocnice Vladimír Lemon.

V některých krajích však budou změny spíše minimální – lůžkový fond se už totiž optimalizoval v minulých letech. Třeba v Olomouckém kraji tak ubudou maximálně desítky lůžek.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze