Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Pražské fakultní nemocnice

Pražské fakultní nemocnice

4.5.2011,     ČT 24  str. 5  05:59 Studio 6 , Všeobecná fakultní nemocnice  

Jolka KRÁSNÁ, moderátorka

--------------------

Ministerstvo zdravotnictví připravuje největší reformu pražských nemocnic od roku 1989. Thomayerova nemocnice a nemocnice Na Bulovce už nemají být fakultními nemocnicemi. Mají se stát běžnými zdravotnickými zařízeními v kraji.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

--------------------

No a zdravotnictví ještě jednou. Jak určitě víte, Poslanecká sněmovna včera krátce před půlnocí pustila do druhého čtení vládní návrh zákona, který počítá mimo jiné s rozdělením zdravotní péče na standardní a nadstandardní a počítá taky se zvýšením poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den. To vše probereme s naším dalším hostem Petrem Holubem z Aktuálně.cz. Dobrý den.

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

Dobrý den.

Jolka KRÁSNÁ, moderátorka

--------------------

Dobrý den.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

--------------------

Tak začněme tím včerejším schválením nebo propuštěním té takzvané malé zdravotnické reformy do druhého čtení v Poslanecké sněmovně. Když se podíváme na argumenty opozice a koalice, tak opozice upozorňuje na to, že ta změna přinese rozdělení zdravotnictví na zdravotnictví pro chudé a zdravotnictví pro bohaté, naopak koalice mluví o tom, že skončí doba, kdy pacient musel podplácet lékaře, aby se mu dostalo lepší péče. Zkusme se v tom zorientovat. Je vůbec možné, řekněme, relevantně odpovědět, kdo má v této diskusi pravdu? Zda koalice nebo opozice?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

Tak já v této diskusi dávám zapravdu spíše koalici, jestli to tak lze říci, ale jako všude ve zdravotnictví platí "ano, ale". Je jasné, že by měly existovat nějaké zdravotnické výkony, na které si pacient může připlatit, protože třeba dnes, to je úplně klasický případ, když chcete lepší sádru nebo lepší kloubní protézu, tak buď si vezmete tu, kterou vám předepíše lékař, anebo si plně zaplatíte tu drahou. Ten nový zákon by měl umožnit, že si zaplatíte tu drahou, ale odepíše se od ní ta cena té, řekněme, standardní protézy. Takže pokud by ten zákon fungoval tímto způsobem, tak je to zcela správně. To ale zní tak, jaké zdravotnické výkony se vlastně dostanou do toho takzvaného nadstandardu. Protože tam jsou dvě možnosti - buď si budete připlácet právě na materiály, jako jsou ty klouby nebo lepší sádry, anebo si budete připlácet na zdravotní péči. To znamená, že například při nějakých srdečních operacích budete mít prostě lepší terapii. Tak něco takového je víceméně nesmyslné a nefunguje to ani ekonomicky. Takže teď jde o to, co se dostane do té části zdravotnictví, na kterou si můžete připlácet.

Jolka KRÁSNÁ, moderátorka

--------------------

A kdo by měl tedy určit, co je ještě standard? Úředníci ministerstva? Mělo by to být politické rozhodnutí nebo spíše rozhodnutí odborníků, profesní komory?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

To je ten druhý základní problém. Obecně ve střední Evropě bývá zvykem, že o tomhle rozhodují odborníci. Zpravidla to je lékařská komora a je otázka, jak by to mohlo fungovat u nás, protože my zase nejsme tak úplně standardní zemí jako Německo nebo Rakousko a ty lobbistické tlaky u nás mají daleko větší vliv než v tom prostředí, řekněme, v Německu, kde ty odborné argumenty lze těžko překonávat. Takže ministerstvo zdravotnictví by mělo stanovit nějaké, nějaká přehledná pravidla, ale to, které výkony, nebo které zdravotnické materiály půjdou do toho nadstandardu, to, o tom by skutečně měli rozhodovat odborníci, nejspíš lékařská komora.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

--------------------

Dnešní Hospodářské noviny přinášejí rozhovor s šéfem České lékařské komory Milanem Kubkem, který mluví mimo jiné o své vizi, jak to s těmi standardy dopadne a říká, že se obává, že žádná definice nevznikne, protože politici přece chtějí být znovu zvoleni a budou chtít všechno všem a zadarmo: "Dost bych se divil, kdyby se nějaké výkony vyčlenily ze zdravotního pojištění. Myslím, že k ničemu takovému nedojde." Není to, řekněme, nejrelevantnější a nejpravděpodobnější varianta, že se prostě politici nedohodnou a žádné rozdělení standardů a nadstandardů nakonec nebude?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

No, tak to samozřejmě je zdaleka nejpravděpodobnější varianta, ale kdybychom si uvědomili, proč to říká pan prezident lékařské komory, tak lékaři mají sami největší zájem na tom připlácení, tudíž se těmito slovy snaží upozornit, že tady existuje velké riziko, že všechno zůstane jen při těch slovech.

Jolka KRÁSNÁ, moderátorka

--------------------

Pojďme k tomu druhému tématu. Thomayerova nemocnice a nemocnice Na Bulovce už nemají být fakultními nemocnicemi. Je překvapivé, že si ministr Leoš Heger vybral tyto dvě nemocnice, aby je vyjmul ze statutu fakultních? Právě tyto dvě?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

Tak to pan ministr Heger už pochopil, jak funguje politika, tudíž to jeho rozhodnutí je vysoce politické. On .. skutečně ta otázka, proč zrovna Thomayerova nemocnice a Bulovka, když Praha má 5 fakultních nemocnic, což je určitě světový rekord a navíc má ještě 4 státní nemocnice, které mají rovněž obrat přes miliardu korun ročně, takže zasáhnout šlo leckde. Ale ministr nakonec může nejlépe zasáhnout ve fakultních nemocnicích a může jim v podstatě jen vypovědět smlouvu, může vypovědět smlouvu těm fakultám a na tom by se daly udělat nějaké úspory. A nemůže to udělat v těch silnějších nemocnicích, jako je Karlovo náměstí, Motol nebo Královské Vinohrady, protože tam je velice silná lékařská lobby a jediná nemocnice velká fakultní v Praze dokáže zlikvidovat ministra zdravotnictví. U té Bulovky nebo u Thomayerovy nemocnice možná ta lobby není tak silná.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

--------------------

A je ten status fakultní nemocnice skutečně tak zásadní, tak důležitý pro to zdravotnické zařízením, anebo jde primárně, řekněme, o prestiž?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

Tak zdravotnické zařízení na to konto může dostat nějaké peníze navíc. Takže proto se všichni o tohle snaží a na druhou stranu je třeba upozornit, že z hlediska lékařské péče ten status může škodit z pohledu pacientů právě, protože pokud je fakultní nemocnice, tak ta se často zaměřuje na nějaké specializované výkony, snaží se nakupovat co nejdražší přístroje, dělat výzkum a v Praze, kde není žádná obyčejná nemocnice, tak se často nedostane na ty pacienty. Když někam přijdete třeba se zlomenou nohou, tak se dostanete například na oddělení, kde je jeden záchod, jedna sprcha, a to jsou takové sice maličkosti z pohledu těch přednostů, co vyučují na univerzitě, naprosté detaily, ale z pohledu pacientů to je nevýhodné. Takže celá tato transformace může nakonec pacientům pomoci, musí se ale provést správně a je třeba vyřešit ale jeden základní problém. Na ten se nikdy nesmí zapomenout, že právě proto, že Bulovka i Thomayerova nemocnice jsou fakultní nemocnice, tak mají špičková pracoviště, která nejdou nahradit. Nejčastěji se cituje ... infekční oddělení na Bulovce. To je jediné svého druhu v České republice.

Jolka KRÁSNÁ, moderátorka

--------------------

Jenom poslední věc stručně. Bude mít Praha zájem o nemocnici Na Bulovce? Co to bude znamenat pro rozpočet hlavního města vlastnit nemocnici nebo zřizovat?

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

Tak Praha apriori samozřejmě o nemocnice zájem nemá. Kdyby o ně zájem měla, tak už dávno nějakou dostane. Z pohledu města to znamená, že bude doplácet nejméně 100 milionů korun ročně a při známých finančních problémech, které má teď magistrát kvůli tunelu Blanka, tak ty peníze nejsou. Praha tedy bude říkat: "My chceme nemocnici," ale určitě tlačit nebude. Ale je pravda, že to nakonec může nějak dopadnout a Praha Bulovku dostane, protože někdo si ji vzít musí a nakonec primátorem je lékař, takže ten ... a navíc i manažer zdravotnického zařízení, tak by si s tím věděl rady a s ministrem Hegerem by byl schopen se dohodnout.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

--------------------

Petře, děkujeme za váš pohled na věc. Mějte se hezky.

Petr HOLUB, redaktor, Aktuálně.cz

--------------------

Těšilo mne.

Jolka KRÁSNÁ, moderátorka

--------------------

Díky.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:33

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze