Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Oceněná vědkyně dá stipendium na hlídání dítěte

Oceněná vědkyně dá stipendium na hlídání dítěte


20.5.2011, rubrika: Praha - Střední Čechy, strana: 15, autor: Stáňa Seďová



Tři výzkumné práce mladých českých badatelek si letos vysloužily ocenění v projektu Ženy ve vědě a jejich autorky si odnesly stipendia v celkové hodnotě 750 000 korun. Dvě oceněné doktorky věd působí v Praze, třetí je z Jihočeské univerzity.

Již popáté vybírala odborná porota složená z představitelů Akademie věd ČR, zástupců České komise pro UNESCO a společnosti L’Oréal, jež je hlavním sponzorem. Předložené projekty řešily výzkumný problém z oblastí věd o živých organismech, materiálních věd, matematiky, strojírenství a technologií. Každá adeptka musela splňovat věkovou hranici do 35 let, zároveň musela mít doktorát. Ze sedmi finalistek porota vybrala tři, každá získala 250 tisíc.

„Stipendium se jim vyplácí během jednoho roku v měsíčních splátkách. Mohou je použít jak na vybavení laboratoří, nebo investovat do svého dalšího vzdělávání, klidně například i na to, aby se jim lépe dařilo skloubit náročné vědecké povolání s rolí manželky a matky. Takže například jedna vítězka řekla, že část peněz půjde určitě na hlídání dětí. A to je úplně v pořádku,“ řekla Právu předsedkyně poroty Helena Illnerová z Akademie věd. První oceněnou je Alena Krejčí z Přírodovědecké fakulty JČU a Biologického centra AV ČR, která se zabývá, zjednodušeně řečeno, signalizací v buňkách. „Buněčná signalizace je chemický jazyk, který buňky používají k tomu, aby se mezi s sebou domluvily a získaly informace o tom, co se děje v jejich prostředí,“ popsala svůj projekt Krejčí.

Druhou laureátkou je Markéta Tesařová z 1. lékařské fakulty UK „Výsledky projektu by měly přispět k objasnění mechanismů mitochondriálních onemocnění, a zlepšit tak péči o pacienty,“ vysvětlila Tesařová.

Oceněnou vědkyni tohoto roku má i Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR. Hana Vaisocherová se pokouší vyvinout optický senzor, který umožní včasné a rychlé odhalení nebezpečných látek v potravinách. „Finanční prostředky ze stipendia použiji na optické pomůcky, které mi ulehčí práci s mým zrakovým handicapem, a také zajistím kvalitní péči svým dvěma dětem, když jsem v zaměstnání,“ svěřila se Vaisocherová s tím, že své štěstí v projektu Ženy ve vědě zkoušela už podruhé. „V minulém roce jsem skončila mezi osmi finalistkami a letos se to podařilo,“ dodala.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze