Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ženy ve vědě dostaly po čtvrtmilionu

Ženy ve vědě dostaly po čtvrtmilionu



23.5.2011 | rubrika: Monitor | strana: 14

VĚDA

Celkem 750 tisíc korun si rozdělí Alena Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, Markéta Tesařová z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Hana Vaisocherová z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR. Uspěly totiž v pátém ročníku projektu L’Oréal Pro ženy ve vědě.

„Výběr letošních stipendistek byl opravdu náročný, neboť všechny finálové projekty byly na vysoké úrovni.

O tom, která z žen získá stipendium, rozhodovala kvalita jejich projektů a jejich předchozí výsledky publikované často v předních světových časopisech,“ uvedla Helena Illnerová, předsedkyně poroty složené z odborníků z Akademie věd, zástupce České komise pro UNESCO a generálního ředitele společnosti L’Oréal.

Komise vybírala z 24 kandidátek, čtvrtmilionové stipendium pro každou z vítězek podpoří jejich další vědecké bádání. Alena Krejčí se věnuje buněčné signalizaci, díky níž se buňky mezi sebou dorozumívají a získávají informace o okolním dění i vlivu metabolismu na tuto signalizaci. V „mikrosvětě“ se pohybuje také Markéta Tesařová zabývající se charakterizací nového proteinu nezbytného pro dostatečnou produkci energie v buňkách. Výzkum Hany Vaisocherové si klade za cíl vyvinout optický senzor na bázi plazmové resonance, jenž umožní včasnou a rychlou detekci nebezpečných látek v potravinách.

Projekt stipendií pro ženy ve vědě vyhlašuje společnost L’Oréal ve spolupráci s Českou komisí UNESCO a Akademií věd České republiky. „Program neposkytuje pouze finanční podporu, ale pomáhá rovněž posílit pozici a obraz žen ve vědě,“ uvedla k projektu Markéta Dvořáčková, ředitelka komunikace společnosti L’Oréal.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze