Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Průzkum: Slezská univerzita skončila uprostřed

Průzkum: Slezská univerzita skončila uprostřed



16.5.2011 | rubrika: Opavsko a Hlučínsko | strana: 3 | autor: MARTIN KŮS



Lepší hodnocení získala Filozoficko-přírodovědecké fakulta SU od absolventů bakalářského studia než od těch z magisterského


Opava - Absolventi Slezské univerzity jsou se vzděláním získaným na Slezské univerzitě v Opavě relativně spokojeni. Tak by se daly shrnout výsledky ankety REFLEX 2010. Tu na českých vysokých školách a fakultách provedlo Středisko vzdělávací politiky Univerzity Karlovy v Praze. Výzkum začal v únoru loňského roku a zaměřil se na absolventy z let 2005 a 2006.

Jednou ze zkoumaných byla i Slezská univerzita v Opavě. Z celkem 1 459 absolventů studia v Opavě v těchto dvou letech odpovědělo tazatelům 147 z nich. Ti odpovídali dvěma způsoby - buď hodnotili ve stupnici od jedné do sedmi, nebo se zaznamenávaly jejich odpovědi a udané hodnoty jsou procentem, kolik absolventů odpovědělo kladně. Ve srovnávací tabulce filozofických, sociálních a teologických fakult prohlásilo studium na Filozoficko-přírodovědecké fakultě v Opavě jako náročné 36 % respondentů. Toto zdánlivě nízké číslo ale nijak nevybočuje z průměru. Například Filozofická fakulta Palackého univerzity v Olomouci získala 39 % a stejná fakulta Karlovy univerzity dostala 40%. Nejméně pak získala Fakulta humanitních studií v Praze, která dostala jen 30%.

Zajímavý je pohled absolventů na kvalitu vzdělávání. Zatím, co 68 % označilo pedagogy za kvalitativně nadprůměrné a postavilo Slezskou univerzitu do poloviny pomyslného žebříčku všech hodnocených škol, v hodnocení kvality školy od jedné do sedmi dostala Slezská univerzita známku 4,3,což je malinko pod průměrem 4,9.

Jako poměrně dobrý hodnotí absolventi Slezské univerzity fakt, že potenciální zaměstnavatelé dostávají z fakulty dobré informace o profilu jejich vzdělání - soudí tak 48% z nich, což je z pohledu škol určitě pozitivní číslo vzhledem k tomu, že průměrná známka je 42% pro bakalářské a 52% pro magisterské studium. Zajímavým jevem je, že absolventi všeobecně nepovažují své vystudované obory za prestižní. U bakalářského studia v Opavě považuje svůj obor za prestižní 24% (průměr je 26%) a u magisterských absolventů ale jen 29%(průměr 38%).

O kvalitě studia ale asi nejvíce vypovídá to, zda by si dotyčný znovu vybral stejné studium jako předtím. V tomto hodnocení se kladně vyslovilo 67% absolventů bakalářského studia a tím vyjádřili svoji relativní spokojenost. Naopak ale pouze 56% absolventů magisterského studia v Opavě by si znovu vybralo stejnou školu i obor. A to je, vzhledem k průměru 80%, poměrně nevýrazné číslo.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:35

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze