Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nečas studentům: záplava čísel i citát z Járy Cimrmana

Nečas studentům: záplava čísel i citát z Járy Cimrmana

11.5.2011, rubrika: Z domova, strana: 3, autor: Ondřej Šťastný



PRAHA „Korupce je velmi významný fenomén například ve veřejných zakázkách. Když vytvoříme transparentnější prostředí a dosáhneme úspory pouhých pět procent, je to 25 miliard korun ročně. Tedy stejná částka, kterou dáváme ročně na vědu a výzkum,“ odpovídá do mikrofonu premiér Petr Nečas (ODS) jednomu ze studentů ve velké aule Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam včera přišel vysokoškolákům vysvětlovat vládní reformy.

Když potom premiér zmíní, že bojovat s korupcí má pro jeho vládu i hlubší morální smysl, někteří studenti bezděčně vyprsknou smíchy. Na Nečase se včera odpoledne přišlo podívat několik stovek posluchačů, kteří zaplnili největší přednáškovou místnost fakulty.

Během půlhodinové přednášky o nutnosti ekonomických reforem studenti viděli klasickou „nečasovštinu“ - tedy chrlení desítek statistických údajů z hlavy a argumentování pomocí čísel. „Máme 21 procent občanů starších 60 let, v roce 2030 to bude více než 30 procent. Za poslední čtyři roky přibylo 40 tisíc občanů starších 80 let, to je jedno okresní město,“ vysvětloval Nečas stárnutí populace, zatímco psal číslamodrým fixem na tabuli.

Ještě předtím dokázal premiér (vzděláním fyzik) studenty rozesmát dotazem, jestli je na půdě filozofické fakulty dovoleno používat čísla.


Kritika zazněla jen před budovou


„Jsem znepokojen vaším ponižováním státní suverenity před ratingovými agenturami, které nikdo nezvolil,“ zlobil se během následné diskuse jeden z posluchačů Jan Hladík. „No dobře, můžeme se předhánět v silných slovech na jejich účet a v silných slovech o zločinných finančních trzích, ale realitou je věta Járy Cimrmana: Nemusíme s tím souhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat,“ opáčil premiér, podle kterého Česku nezbývá nic jiného než přistoupit na hru ratingových agentur, podle jejichž známek velcí investoři posuzují důvěryhodnost země.

Přestože Načase uvítalo před budovou několik protireformních transparentů a aktivisté rozdávali letáky, ve kterých předsedu ODS nazvali „mistrem modrého humoru“, během přednášky i diskuse předseda vlády od studentů moc tvrdou kritiku neslyšel. Na závěr se s ním posluchači rozloučili hlasitým potleskem.

Celkově Nečasova přednáška připomínala trochu nezábavný úvod do vládního programu, šéf ODS v ní opakoval notoricky známé teze a mluvil monotónním hlasem. Vyznavači Nečasova oblíbeného Cimrmana si tak po hodině a čtvrt dlouhém vystoupení mohli říci: Moment očekávání vystřídal moment zklamání.


***


„Je povoleno na filozofické fakultě používat čísla?“ Petr Nečas premiér a vystudovaný fyzik




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:34

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze