Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ať škola obsadí Staroměstské náměstí

Ať škola obsadí Staroměstské náměstí

14.6.2011, Akademie, autor: EVA HNÍKOVÁ       


Kampus nad Masarykovým nádražím, zastavění svahů Letné nebo Strahovského stadionu. Odvážné vize studentů architektury ukázaly, kam by se mohla v Praze rozvíjet Univerzita Karlova. Její vedení se ovšem drží možná až příliš při zemi.


Kam umístit Kaplického chobotnici? Proč ji neusadit třeba doprostřed Karlova náměstí tak, aby zarazila protivné proudění dopravy v ulicích Ječná a Žitná? V ní by mohly být posluchárny... Některé nápady studentů architektury na další rozvoj nejstarší české univerzity vypadají trošku bláznivě a provokativně. A to je mnohdy ostatně i záměr – mají především rozproudit diskusi o tom, jaké postavení by měla mít tradiční univerzita v dnešní Praze.


            V rámci urbanistické soutěže VIZE UK 2030 měli studenti architektury navrhnout, jak by se mohla rozvíjet Univerzita Karlova v následujích dvaceti letech. Někteří přišli s velmi originálními, byť v praxi poněkud hůře využitelnými projekty, jíní se drželi více při zemi. Studenti své projekty nedávno představili na veřejné prezentaci v Karolinu, mohli se k nim tak vyjádřit uznávaní architekti, nebo přímo lidé z vedení Univerzity Karlovy.


Nesbírejte drobky Využijte proluku na Staroměstském náměstí, navrhl například tým studentek ze Stavební fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Proč jednoduše nezastavět prostor za radnicí? Jako další vhodnou lokalitu v centru si ostravský tým vybral jižní svahy Letné, v místě hned za Čechovým mostem. Studentky je chtěly „osázet“ relativně nízkými a různorodými domy.


            Poselství ostravské prezentace bylo jasné: ať nejstarší česká univerzita neopouští historické budovy v centru Prahy, kam tradičně patří. Navíc by tam mohla zkusit vybudovat nějaký minikampus.


            „Škola, jako je Univerzita Karlova, nemá sbírat drobky,“ myslí si architekt Adam Gebrian. Její setrvání a větší ukotvení v centru podporovaly i další projekty. Jan Luksík, student z Technické univerzity v Liberci, přišel s nápadem postavit kampus nad Masarykovým nádražím. Už nějakou dobu se diskutuje o jeho zastavění obchody. „Proč nezachovat nádraží a nevyužít toho, že tahle lokalita bude mít díky plánované rychlodráze dobré napojení na letiště?“ uvažoval Jan Luksík. V novém komplexu by univerzita mohla snadno pořádat konference.


Hned několik studentů navrhovalo obří kampusy se sportovišti, knihovnami, ale třeba i s viladomy – s oblibou je umisťovali do Jinonic, kde navazovali na nedávno postavenou Fakultu humanitních studií. Některé projekty šly ještě dál – neváhaly zastavět přírodně cennou lokalitu Dívčí hrady. Studenty lákal také Strahov – s žádným originálním nápadem, jak využít chátrající stadion, však nepřišli. Většinou navrhovali jeho kompletní zbourání.


Dva projekty se věnovaly lokalitě Pelc-Tyrolka, která je v těsné blízkosti Vltavy – a bohužel bude také bezprostředně u výjezdu z budovaného tunelu Blanka. Univerzita tam ostatně už nyní má Matematickofyzikální fakultu a koleje i menzu. Student Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ondřej Klimek se zřejmě inspiroval americkými velkoměsty – jeho projektu, který se právě na Pelc-Tyrolku soustřeďuje, dominují prosklené mrakodrapy.


Kam se má univerzita v delším horizontu ubírat? Zdálo se, že to přesně neví ani ona sama. Příznačné ostatně bylo, že na prezentaci studentských prací téměř nikdo z vedení školy nebo fakult nedorazil. A příležitostí, kdy lze pro kampus „urvat“ lukrativní pozemky v centru s dobrou dopravní dostupností, pomalu ubývá. „Je potřeba začít diskutovat o vztahu univerzity a města,“ myslí si Adam Gebrian.


Minikampusy vítáme Neměla by nejstarší česká vysoká škola prostě hrdě požádat magistrát o pozemky, které by se nejlépe hodily pro její rozvoj? „Vedení magistrátu Prahy se k nám v minulosti chovalo méně vstřícně, než bývá zvykem v jiných univerzitních městech,“ uvádí Václav Hájek, mluvčí UK, a dále upozorňuje, že mnohé potenciálně využitelné pozemky městu prostě nepatří. Hájek jako inspiraci vítá ideu minikampusů v centru města – jeden takový ostatně univerzita nyní začíná budovat v tradiční lokalitě na Albertově. Václav Hájek nezatracuje ani budoucí výstavbu v Jinonicích, ale ideu „obsazení“ Staroměstského náměstí chápe spíše jako fantazii budoucích architektů.


O vizi Prahy jako města vzdělanosti můžete v neděli 19.6. od 13 do 19 hodin diskutovat v galerii DOX.


Prezentace studentských projektů najdete na ExternĂ­ odkaz http://vizeuk2030.cuni.cz





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze