Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hradec má šachového velmistra

Hradec má šachového velmistra

13.6.2011, rubrika: Sport, strana: 22, autor: (ld)



Hradec Králové – Na nedávném kongresu světové šachové federace FIDE v Al–Ain (Spojené arabské emiráty) byl udělen titul šachového velmistra Martinu Petrovi (na snímku) z Hradce Králové, který se tímto úspěchem může pyšnit jako první z Královéhradeckého kraje.

Šachová hra má ve městě pod Bílou věží dlouholetou tradici, vždyť zde vznikl první český šachový spolek mimo Prahu již v roce 1879.

Po kolektivním titulu mistra ČR družstev Slavie Hradec v roce 1977 se jedná vpravdě o historický individuální úspěch.

Studenta 4. ročníku magisterského studia Matematicko – fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze přivedl už v pěti letech ke královské hře jeho otec. Základy šachu získal u trenéra Martina Paukerta v Sokole Hradec.

První velký úspěch přišel o tři roky později, kdy na mistrovství ČR kategorie do 8 let obsadil 4. místo.

Ve 12 letech byl zařazen do individuálního výcviku talentů a jeho trenérem se stala hradecká šachová legenda Evžen Gonsior.

„Martinův talent se snoubí s pracovitostí a potřebnými vlastnostmi. Díky tomu se lepšil i výsledkově, což korunoval primátem na mistrovství ČR kategorie do šestnácti let,“ říká Gonsior.

Jako patnáctiletý nastupoval Martin Petr za Synthesii Pardubice v I. lize a brzy přešel do extraligy, kde s Rapidem Pardubice vybojoval hned třikrát titul mistra republiky družstev.

Kromě studia má Martin Petr před sebou i velké výzvy na 64 polích.

„Již začátkem července mne čeká premiérový start v řecké šachové lize. Hrát zde bude i česká jednička David Navara. Také se těším na účast na tradičním Czech open v Pardubicích.“

Dlouhodobým výkonnostním cílem je dosažení hranice 2600ELObodů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze