Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Opravené muzeum v Ústí bude lákat na krásné antické sochy

Opravené muzeum v Ústí bude lákat na krásné antické sochy

10.6.2011, rubrika: Severní Čechy, strana: 2, autor:Lucie Chlebná



V muzeu se dokončují práce na expozicích, které si návštěvníci při slavnostním otevření 30. června budou moci prohlédnout.


ÚSTÍ NAD LABEM Dvacet dní zbývá do okamžiku, kdy se pro veřejnost slavnostně otevřou brány zrekonstruovaného ústeckého muzea. Všechny exponáty už jsou přestěhované, v tuto chvíli probíhají intenzivní přípravy prvních expozic, které tu budou v den otevření k vidění.

„Za těch 25 let, co v muzeu působím, jsem ho stěhoval už poněkolikáté, takže mě tentokrát při stěhování vlastně nic příliš nezaskočilo. Mile mě překvapilo, jak hladce se podařilo uskutečnit transfer exponátů - převoz se obešel bez zádrhelů a šlo to mnohem rychleji než dřív. Velmi si nyní užíváme luxusu výtahu, který jsme tu dřív neměli, a vše se muselo odnosit v rukou po schodech,“ popsal své dojmy z náročného stěhování tisíců exponátů tajemník muzea Václav Houfek.

Muzeum však ožije už před oficiálním otevřením 30. června. O dva dny dříve tu slavnostně proběhne první promoce, vysokoškolské diplomy si tu převezmou studenti historie Filozofické fakulty UJEP. O den později tu konferencí zahájí svou činnost společnost Collegium Bohemicum, která v budově sídlí a připravuje tu rozsáhlou expozici o historii česko-německých vztahů. „Největší výstava, která bude k 30. červnu otevřena, se jmenuje Antický sen a připravujeme ji ve spolupráci s Ústavem pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Je to historická část sbírky odlitků antických soch, která vznikala na Karlově univerzitě od poloviny 19. století. Reprezentuje tedy bádání českých a německých historiků a archeologů od poloviny 19. století do současnosti,“ říká Houfek.

Dodal, že tato výstava se stane na několik let součástí stálé expozice muzea. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost udělat si představu o dokonalosti antických soch. „Originály se dneska prakticky nevystavují, jsou rozptýlené po celém světě. Naše exponáty jsou koncentrované na jednom místě, navíc rekonstruované z různých detailů, které jsou v originále mnohdy rozptýlené po různých institucích,“ popsal největší přednosti výstavy Houfek.

Do muzea se bude vcházet vchodem od Smetanových sadů, kde byla dříve pošta. Zeď nad schodištěm tu zdobí pamětní deska z roku 1901, připomínající červnovou návštěvu císaře Františka Josefa I. -příští pátek od ní uplyne přesně 110 let. Připomenutí této události bude také součástí programu slavnostního zprovoznění muzea.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze