Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš chce neúspěšným maturantům vyjednat podmíněné přijetí na VŠ

Dobeš chce neúspěšným maturantům vyjednat podmíněné přijetí na VŠ

Praha 6. června (ČTK), autor: Adéla Klimešová mal

Pro letošní maturanty chce ministr školství Josef Dobeš (VV) vyjednat podmíněné přijetí na vysoké školy. Očekává se totiž, že u maturit propadne pětina studentů, opravné termíny by měly mít koncem září. Dobeš to dnes řekl novinářům s tím, že se zástupci univerzit o tom ještě nejednali. Maturity končí v úterý, konečné výsledky budou k dispozici příští týden. Na web už přitom unikly testy z češtiny, angličtiny, matematiky i chemie.


    Dříve bylo běžné, že byl student přijat na vysokou školu i přesto, že maturitu opakoval na podzim. Podle současného harmonogramu by ti, kteří u maturit neuspěli, měli skládat opravné zkoušky na konci září a maturitní vysvědčení dostat v říjnu. To už však na některých školách začne akademický rok a čerství maturanti, kteří úspěšně složili přijímací zkoušky na vysněnou univerzitu, by tak na ni měli na rok dveře zavřené.


    "My se pokusíme s Cermatem (centrum pro přípravu maturit) zrychlit to opravné kolo, aby to proběhlo do konce září," řekl dnes Dobeš. Z původních 200 míst, kde by se měly dělat opravné zkoušky, jich nakonec bude 240. "Je úkolem ministra a náměstka pro vysoké školy vyjednat s děkany, že by mohlo přijít podmíněné přijetí na vysokou školu," dodal.


    Je prý totiž možné, že i velmi dobrý student byl u maturity pod psychickým tlakem, a kvůli tomu zkoušku nenapsal dobře. Písemná část státních maturit začala minulý týden a skončí v úterý. Do čtvrteční půlnoci by měly být vyhodnoceny všechny práce, výsledky se studenti dozví nejpozději do poloviny června.


    Zadání testů z češtiny, angličtiny, matematiky a chemie už přitom na svém webu uveřejnil spolek Eduin, vždy se tak ale stalo až poté, co studenti tesy dopsali. Podle Cermatu se jedná o porušení autorských práv, úředníci testy nechtějí oficiálně zveřejnit. Cermat zvažuje také podání trestního oznámení.


    Po technické stránce prý zatím funguje vše dobře. "Nikdo z nás to netušil, my všichni jsme byli zelení strachy," zavtipkoval dnes Dobeš s odkazem na šéfa Cermatu Pavla Zeleného, který má průběh maturit na starosti. Zatímco při generálce maturit se vyskytlo 12.000 chyb, nyní jsou prý závady na tiskárnách a zařízení hlášeny minimálně.


    Maturity se připravují 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun. V prvním roce se jich účastní téměř 99.000 studentů.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze