Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity čekají zásadní změny

Univerzity čekají zásadní změny

1.6.2011, rubrika: Česká republika, strana: 12, autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ



Podle návrhu nového vysokoškolského zákona by rektory už neměl volit akademický senát


Praha – Nemá smysl být průměrný ve všem, když lze být vynikající v určité oblasti. S tímto názorem se pouští do práce nově jmenovaný náměstek ministra školství pro vysoké školy Ivan Wilhelm.

Bývalý rektor Univerzity Karlovy má podle včerejších slov šéfa resortu Josefa Dobeše (VV) zajistit přípravu zákona, který by fungoval dalších dvacet let.

„Nehodlám ustoupit žádným nátlakovým skupinám, chci předložit silně reformní normu, která by odpovídala podmínkám 21. století,“ uvedl Dobeš. Diskuse o návrhu pravidel pro vysoké školy se spustí už dnes, věcný záměr má vláda posoudit do konce roku.


Důraz na kvalitu


Změny mají být převratné, především jde o rozdělení vysokých škol na ty, které připravují bakaláře, magistry a doktorandy, neboli profesní a výzkumné. Podle nově nastavených kvalitativních kritérií také potečou do VŠ peníze ze státní pokladny.

„Jedním z nich bude například hostování zahraničních pedagogů i počet cizojazyčných studentů,“ uvedl Wilhelm. Zatímco na českých univerzitách jsou zhruba čtyři procenta posluchačů z ciziny, ve Švýcarsku je to téměř třetina.

Předseda Rady pro reformu vysokoškolského vzdělání Rudolf Haňka, jenž působí dlouhá léta na univerzitě v Cambridge, tvrdí: „Musíme změnit akreditační mechanismus, strukturu řízení VŠ a nastavit pro všechny stejná pravidla financování.“ Podle něj je klíčové nebát se excelence. „Neklaňme se oltáři průměrnosti a ukažme na to, co je podprůměrné,“ říká Haňka. Podotkl, že v zatímco v Česku ukončí úspěšně VŠ studia jen 61 procent posluchačů, v Cambridge je to 99 procent. „Ty si ale pečlivě vybíráme, už čtyřicet let každoročně bereme kolem 3300 studentů,“ upřesnil Haňka.

Dobeš se kloní třeba k tomu, aby mezi kvalitativními měřítky byl podíl nejlepších maturantů a úspěšných řešitelů mezinárodních olympiád na přijatém počtu posluchačů.

„My jsme nespokojeni s celkovým pojetím změn. Je jich moc, nejsou provázané a nikdo neumí říct, zda povedou k cíli. Stále se zdůrazňuje kvalita, ale přitom v návrhu není řečeno, jak budou akreditovány obory na neuniverzitních školách,“ řekl Deníku člen studentské komory Rady VŠ Samuel Zajíček. Není nadšen z posílení úlohy správních rad a naopak trvá na tom, aby v zákoně byl stanoven strop na výši školného.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:37

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze