Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Prof. Klener dostal nejvyšší lékařské ocenění

23.6.2011, rubrika: Zpravodajství, strana: 4, autor: Václav Pergl

První polistopadový ministr zdravotnictví, onkolog, hematolog a internista Pavel Klener, převzal ve středu na zámku v Libochovicích Cenu J. E. Purkyně pro letošní rok, což je nejvyšší lékařské ocenění v ČR.

Cenu uděluje Purkyňova lékařská společnost od roku 1962 vždy pouze jednomu lékaři v jednom roce za mimořádné zásluhy o rozvoj oboru a za celoživotní vědeckou tvorbu.

Čtyřiasedmdesátiletý Klener patří k nejvýznamnějším lékařským kapacitám v ČR a je uznáván v Evropě i ve světě. Je stále aktivní a působí jako lékař na první interní klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Když se ho Právo zeptalo, jak hodnotí navrhovanou reformu zdravotnictví z dílny ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09), kterou schválila Sněmovna, Klener odpověděl: „Již v roce 1990 jsem jako ministr navrhoval poplatek za pohotovostní službu 50 korun a za recept 5 korun, protože jsem se domníval, že zdravotnictví nemůže být zcela zadarmo, nehledě ke zneužívání pohotovostních služeb. Tehdy to bylo zamítnuto.“ Klener se dále domnívá, že platba za pobyt v nemocnici je na místě, protože pacient dostává stravu a ubytování.

„Ostatní navrhované změny, o kterých se píše, mi nepřipadají rozumné, například v lékové politice. I když účinná látka má být v generických lécích totožná, přídavné látky se liší a někteří pacienti tak generický přípravek nesnášejí.“ O léku podle Klenera nemůže rozhodovat lékárník, ale lékař, který za léčení pacienta nese odpovědnost. „Argument, že odpadnou úplatky firem pro lékaře, mi připadá nesmyslný. Jen by se přesunuly na lékárníka,“ soudí Klener.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:39

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze