Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Před 110 lety promovala v Karolinu první žena

Před 110 lety promovala v Karolinu první žena

Praha 16. června (ČTK), autor: ipo sat

Před 110 lety, 17. června 1901, zažila Velká aula Karolina slavnostní chvíle - doktorkou filozofie byla prohlášena první žena v historii pražské almae matris, čtyřiadvacetiletá Marie Zdenka Baborová. Dnes je vysokoškolské vzdělání žen už samozřejmostí, studentek je mezi českými vysokoškoláky už skoro tolik jako jejich mužských protějšků.

Dcera řídícího učitele z Prahy absolvovala dívčí gymnázium Minerva v roce 1896. Poté se stala řádnou posluchačkou zoologie a geografie na filozofické fakultě české univerzity. Tehdy totiž ještě přírodovědecká fakulta neexistovala. Zabývala se zejména studiem dírkonožců a hmyzu a na zoologické téma také vypracovala disertační práci. Rigorózum ze zoologie, geografie i filozofie složila s vyznamenáním.

Přelomová a předsudky bořící "dívčí" promoce se uskutečnila v době návštěvy císaře Františka Josefa I. v Praze. Ten 15. června při své návštěvě pražské univerzity setrval s Baborovou dokonce v kratším srdečném rozhovoru. Promoce samé, při níž bylo nutno vynechat i příliš "erotický" rituál, tedy symbolický polibek, který doktorand dostával od promotora, se zúčastnila řada významných osobností v čele s Františkem Ladislavem Riegerem či pražským primátorem Vladimírem Srbem.





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:38

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze