Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2011
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš odvolal náměstka pro VŠ, nahradí ho bývalý rektor Wilhelm

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes oznámil změnu na místě svého náměstka pro vysoké školy, Jana Kouckého vystřídá bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Za necelý rok Dobešova úřadování je to už druhá změna v této funkci. Wilhelm bude mít za úkol připravit reformu vysokých škol. Chystá se už několik let, akademici ji pokaždé ostře kritizovali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor UK: Budování univerzity nikdy nekončí

Budoucnost Univerzity Karlovy v Praze, její další prostorová expanze a ovlivňování tváře města jsou námětem výstavy semestrálních projektů studentů architektury z českých vysokých škol technického zaměření, která byla včera otevřena v Křížové chodbě Karolina.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Výčitky rektorů připravované reformy vysokých škol

Za reformu vysokých škol bude zodpovědný bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Nastupuje totiž do příslušné náměstkovské funkce. Jeho záměrem je především rozdělit univerzity na výzkumné, vzdělávací a profesně orientované. Změna se čeká taky ve financování univerzit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Podoba reformy vysokých škol

Jak bude vypadat reforma vysokých škol a kdo ji povede. Na tyto otázky dnes odpoví ministr školství Josef Dobeš. Úřad už připravil druhou verzi návrhu změn v řízení a fungování vysokých škol. Ani tak s ní ale nesouhlasí akademici ani vědci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity čekají zásadní změny

Nemá smysl být průměrný ve všem, když lze být vynikající v určité oblasti. S tímto názorem se pouští do práce nově jmenovaný náměstek ministra školství pro vysoké školy Ivan Wilhelm.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Ivanem Wilhelmem

Několik let chystanou a mnohými akademiky kritizovanou reformu vysokých škol dostal dnes na povel bývalý rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Ujal se postu náměstka ministra školství pro vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademické hry přivítají na 2200 vysokoškolských sportovců

Na 2200 vysokoškolských studentů se příští týden v Praze utká v mnoha sportovních disciplínách, budou se totiž konat České akademické hry. Desátý ročník pořádá České vysoké učení technické, kromě jeho sportovišť budou studenti z celé republiky závodit i v areálu České zemědělské univerzity v Suchdole.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné na VŠ od roku 2013, ve splácení jsou „čertíci“

Platit se má až 10 tisíc korun za semestr * Uhradí je banka, student bude splácet později až podle platu Po školném na veřejných vysokých školách z koaliční smlouvy jako by se v posledních měsících slehla zem. Studenti ale nakonec platbám s velkou pravděpodobností neuniknou. Vládní návrh má být hotov koncem roku. Do té doby musí koaliční strany vyřešit několik „čertíků“.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK v první desítce programu Erasmus

Karlova univerzita figuruje v desítce evropských univerzit, které v minulém školním roce (2009/2010) vyslaly vůbec nejvíce svých studentů za zkušenostmi do ciziny v rámci evropského programu Erasmus.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš chce neúspěšným maturantům vyjednat podmíněné přijetí na VŠ

Pro letošní maturanty chce ministr školství Josef Dobeš (VV) vyjednat podmíněné přijetí na vysoké školy. Očekává se totiž, že u maturit propadne pětina studentů, opravné termíny by měly mít koncem září. Dobeš to dnes řekl novinářům s tím, že se zástupci univerzit o tom ještě nejednali

Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha v desítce univerzit s nejvíce studenty v programu Erasmus

Karlova univerzita figuruje v desítce evropských univerzit, které v minulém školním roce (2009/2010) vyslaly vůbec nejvíce svých studentů za zkušenostmi do ciziny v rámci evropského programu Erasmus. Ukázala to dnešní data Evropské komise.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Opravené muzeum v Ústí bude lákat na krásné antické sochy

„Největší výstava, která bude k 30. červnu otevřena, se jmenuje Antický sen a připravujeme ji ve spolupráci s Ústavem pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Je to historická část sbírky odlitků antických soch, která vznikala na Karlově univerzitě od poloviny 19. století. Reprezentuje tedy bádání českých a německých historiků a archeologů od poloviny 19. století do současnosti,“ říká Houfek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hradec má šachového velmistra

Na nedávném kongresu světové šachové federace FIDE v Al–Ain (Spojené arabské emiráty) byl udělen titul šachového velmistra Martinu Petrovi (na snímku) z Hradce Králové, který se tímto úspěchem může pyšnit jako první z Královéhradeckého kraje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Káva lákala stejně jako technika. Noc plná čekání

Pražané projevili obrovský zájem o muzejní noc ze soboty na neděli. Zdarma se otevřelo 34 muzeí či galerií. K návštěvě Národního technického muzea na Letné bylo třeba vystát frontu vinoucí se skoro kolem celé budovy. Velký zájem byl také o návštěvu Chlupáčova muzea historie Země Přírodovědecké fakulty UK na pražském Albertově (na snímku).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novým předsedou Konference rektorů se stal Václav Hampl

Českou konferenci rektorů povede v příštích dvou letech rektor Univerzity Karlovy v Praze Václav Hampl. Vystřídá dosavadního předsedu Petra Fialu, který se už o post nemohl ucházet, protože mu v srpnu končí funkční období rektora Masarykovy univerzity v Brně. Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy v Praze je teď mým hostem, dobrý večer.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ať škola obsadí Staroměstské náměstí

Kampus nad Masarykovým nádražím, zastavění svahů Letné nebo Strahovského stadionu. Odvážné vize studentů architektury ukázaly, kam by se mohla v Praze rozvíjet Univerzita Karlova. Její vedení se ovšem drží možná až příliš při zemi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Chci prosadit reformu

Nový náměstek ministra školství Ivan Wilhelm nemá se zásadami zákona o VŠ problém Ministerstvo školství má opět nového náměstka pro vysoké školství, během roku už třetího. Po krátkém působení nezkušeného Kryštofa Hajna, kterého vystřídal naopak zkušený a kompetentní Jan Koucký, povolal ministr Dobeš na místo, z něhož se má řídit reforma terciárního školství, reprezentativního Ivana Wilhelma, jaderného fyzika, vysokoškolského pedagoga a někdejšího rektora Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Brna tečou miliardy, Praha čeká

Masarykova univerzita postavila největší a nejdražší kampus v Česku, a na jih Moravy navíc míří i evropské peníze. Podpoří nyní ministerstvo hlavně pražské vysoké školy?

Dětský uzel aktuálního dokumentu O vysokých školách bude víc informací

Půjčky, granty, školné, informace o školách, diplomové programy i variabilní tempo studia. To všechno jsou novinky, které obsahuje připravovaný zákon o vysokých školách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novela, která má podpořit mladé lékaře, míří do výborů

Mladí lékaři by měli mít lepší podmínky pro další vzdělávání a získání atestace. Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila normu, která umožní, aby stát dával každý rok půl miliardy korun na specializační studium mladých lékařů. Novelu nyní projedná zdravotní výbor. Ve sněmovně pro ni hlasovali i poslanci opozice.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Aktivisté protestovali u Dobeše proti reformám VŠ a školnému

Před ministerstvem školství dnes aktivisté protestovali proti chystané reformě vysokých škol a zavedení školného. Změny prý povedou k tomu, že vzdělání se stane zbožím. Asi padesátka převážně mladých lidí ze spolku ProAlt proto jako výraz nesouhlasu před úřadem odhalila sochu bývalého proděkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla, za jehož působení se na škole obchodovalo s tituly. Reformu vysokých škol chystá ministerstvo několik let, pokaždé ji ale akademici ostře kritizovali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor Univerzity Karlovy: Obáváme se miliard proudících do Brna

Pravidla, která umožňují dosáhnout na vzdělávací a výzkumné miliardy z Evropské unie pouze regionům mimo hlavní město, dělají těžkou hlavu rektorům pražských vysokých škol. Platí to pro ČVUT, VŠCHT i Univerzitu Karlovu. Například jen brněnské univerzity dosáhly z operačních programů spravovaných ministerstvem školství na více než dvacet miliard korun, ačkoliv se Praze přisuzuje až šedesát procent vědeckého výkonu celé země.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Před 110 lety promovala v Karolinu první žena

Před 110 lety, 17. června 1901, zažila Velká aula Karolina slavnostní chvíle - doktorkou filozofie byla prohlášena první žena v historii pražské almae matris, čtyřiadvacetiletá Marie Zdenka Baborová. Dnes je vysokoškolské vzdělání žen už samozřejmostí, studentek je mezi českými vysokoškoláky už skoro tolik jako jejich mužských protějšků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Krsek udělil první stipendium

Nadační fond Martiny a Tomáše Krskových, založený letos na jaře, věnoval patnáct tisíc liber studentce Karlovy univerzity Marii Petrovické na pokrytí poloviny školného na prestižním Oxfordu v oboru finanční ekonomie.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Korupce v akademické obci

V akademickém prostředí existuje několik základních druhů korupčního chování, jako jsou opisování a další formy podvádění při zkouškách, podvádění při psaní vědecké práce, falšování diplomů a oprávnění, finanční a administrativní podvody a podvody během sportovních klání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova otevřela novou budovu 2. lékařské fakulty

Univerzita Karlova dnes oficiálně otevřela novou budovu 2. lékařské fakulty. Pavilon s moderními učebnami a jasně žlutým venkovním schodištěm vyrostl na Plzeňské ulici na místě bývalých vojenských budov. Stavba přišla na 143 milionů korun, prostor zde najdou teoretické ústavy fakulty, sdělil ČTK mluvčí školy Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Oceníme univerzity, které budou spolupracovat s firmami

Vysoké školy mají spojovat vzdělávání s tvůrčí činností, kterou je například i komerční výzkum, říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny náměstek ministra školství Ivan Wilhelm. O návrhu vysokoškolského zákona, který jeho úřad připravil, bude na konci měsíce přesvědčovat 150 akademiků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Extra miliarda pro TOP 50 akademických týmů

Padesátka nejlepších. Medicína na Univerzitě Karlově? Kybernetika na ČVUT? Polymery ve Zlíně? Informatika v Ostravě? Zatím není jasno, ale od ledna 2012 by se mezi špičkové výzkumně-vzdělávací obory měla každoročně rozdělovat miliarda korun navíc.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Wilhelm: Vysokoškolský zákon je O.K. Dobeš: Začneme znovu od nuly.

Během pěti dnů jsme se dočkali od vrcholných představitelů ministerstva školství protikladných výroků. Jak to číst?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Už bylo na čase: Česko hledá výzkumné priority

Stát chystá novou strategii k cílenějšímu výzkumu na dlouhodobé společenské a hospodářské potřeby. Otázka, zda si může jeden menší stát dovolit štědré investice do všech vědních oblastí od botaniky přes sociologii až po astrofyziku, je snad zbytečná. Česko dává na vědu a výzkum ročně 26 miliard korun, které se rozdělí napříč obory. Nebylo by ale potřeba některé z těch, jež mohou výrazněji akcelerovat konkurenceschopnost země, přeci jen trochu víc popostrčit?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prof. Klener dostal nejvyšší lékařské ocenění

První polistopadový ministr zdravotnictví, onkolog, hematolog a internista Pavel Klener, převzal ve středu na zámku v Libochovicích Cenu J. E. Purkyně pro letošní rok, což je nejvyšší lékařské ocenění v ČR. Cenu uděluje Purkyňova lékařská společnost od roku 1962 vždy pouze jednomu lékaři v jednom roce za mimořádné zásluhy o rozvoj oboru a za celoživotní vědeckou tvorbu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rada vysokých škol má připomínky k systému financování VŠ

Rada vysokých škol (RVŠ) má výhrady ke změně financování veřejných vysokých škol pro příští rok. Na tiskové konferenci to dnes řekl její předseda Vladimír Haasz. Radě vadí především komplikovanost systému. Problém je prý i to, že není jasné, kolik peněz vlastně školy dostanou. Připomínky rady by měla 30. června projednat komise ministerstva školství, uvedl Haasz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věnujme pozornost učitelům. Plošně testujme až později

Je třeba ustanovit standardy výsledků vzdělávání, k nim diagnostické a monitorovací nástroje umožňující učitelům a zřizovatelům ověřovat, zda se těchto standardů daří dosahovat, a pokud ne, tak zjišťovat proč. Velkou pozornost je třeba věnovat přípravě a dalšímu vzdělávání učitelů. A teprve potom by mělo nastoupit nějaké plošné testování.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova chce do roku 2016 prostavět 14 miliard korun

Je to jen pár dní, co Univerzita Karlova (UK) otevřela v Plzeňské ulici v Praze novou budovu 2. Lékařské fakulty UK za 123 milionů korun. A nejstarší univerzita ve střední Evropě má další odvážné plány. Podle informací a materiálů, které má ČESKÁ POZICE k dispozici, je do roku 2016  připravena investovat do svého rozvoje úctyhodných 14 miliard korun.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:36

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze