Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kuks ožije za peníze EU

Kuks ožije za peníze EU

4.7.2011    Mladá fronta DNES    strana 4    Kraj Hradecký, autor:   Ivan Truhlička       

Pětasedmdesát milionů korun poputuje v příštích letech do Kuksu na projekty k podpoře cestovního ruchu.

KUKS Kukská radnice ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Revitalizaza Kuks a Stanislavem Bohadlem opraví za evropské peníze centrum obce, obnoví lázeňské domy po obou stranách kaskádového schodiště a zřídí nové turistické informační centrum či dobovou barokní tiskárnu.

„Dotace půjdou na pět projektů, které mají do Kuksu a jeho okolí přivést turisty. Více než 25 milionů korun získala radnice na rekonstrukci centra. Počítá se s vybudováním vycházkového okruhu, s dostavbou cyklostezky a jejím následným propojením s další cyklostezkou Modrý pás Labe,“ informovala projektová manažerka Lenka Jaklová. Obecně prospěšná společnost Revitalizace Kuks může čerpat přes 31 milionů korun na projekt Braunův kraj II. Ten zahrnuje revitalizaci dvou historických objektů v památkové rezervaci. Nedaleko hospitálu bude otevřen multifunkční výstavní sál s hygienickým zařízením a turistické informační centrum.

   „Bezmála 16 milionů korun může z Unie vyčerpat Stanislav Bohadlo na Rentzovu barokní tiskárnu a pouliční divadlo v Kuksu. V objektu budou instalovány ukázky barokního divadla, hudby a historických barokních řemesel vázaných k výrobě knih, knihtisku, výroby ručního papíru, mědirytu a vazby,“ upřesnila Jaklová. Všechny projekty by měly být dokončeny v průběhu let 2012 a 2013.

Současně s obnovou bývalých barokních lázní na levém břehu Labe bude v příštích letech za evropské peníze probíhat i oprava hospitálu na protějším břehu řeky.

Dějiny farmacie

Půlmiliardový projekt Kuks-Granátové jablko dostal název podle ovoce, jež bylo symbolem řádu milosrdných bratří, kteří se v minulosti v hospitálu starali o vojenské vysloužilce. Aktivity plánované v opravené památce jsou návratem k jejímu původním využití. „Po obnově areálu by zde mělo probíhat až 60 různých kurzů a výukových programů, z nichž mnohé budou mít zdravotnické zaměření,“ uvedl už dříve ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v Jaroměři-Josefově Oldřich Pešek.

Na někdejší zaměření Šporkova objektu - špitálu pro sto chudých a zestárlých poddaných - naváže přítomnost studentů Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, kteří budou v Kuksu absolvovat část výuky související s dějinami farmacie a zdravotnictví.

V hospitálu najdou zázemí i příbuzní klientů Domova sv. Josefa v nedaleké Žirči, kde pomáhají lidem s roztroušenou sklerózou.

Rekonstrukce unikátního barokního areálu by měla být dokončena na podzim roku 2014 a plánované aktivity se naplno rozběhnou od začátku roku následujícího. Hospitál zůstane po celou dobu přístupný návštěvníkům.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze