Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysokoškolské koleje se stále modernizují

Vysokoškolské koleje se stále modernizují

27.8.2011    Právo, strana 12, region Čechy, (zr, ČTK)       


PRAHA (ČTK) – Pražské vysokoškolské koleje se stále vylepšují, studenti chtějí kvalitu.

            Většina pokojů je dvou– až třílůžkových, univerzity celé léto opravují okna, střechy, ale i modernizují vnitřní vybavení. Přesto zájemců o ubytování spíš ubývá, studenti zřejmě víc bydlí v soukromí.

            „V současné době je již 90 procent lůžek obsazeno a koleje a menzy nabízejí poslední volná místa v kolejích Otava, Hvězda a Na Větrníku v Praze a v koleji Na Kotli v Hradci Králové,“ uvedl Martin Prajer z kolejí Univerzity Karlovy. Aby se naplnila kapacita, nabízí škola nyní ubytování nejen posluchačům UK, ale i studentům jiných univerzit.

Ubytování najde každý

„Do loňského roku převyšovala poptávka nabídku, několik desítek studentů nad kapacitu bylo však vždy postupně ubytováno. Letošní rok je vidět lehká stagnace,“ popsala mluvčí Vysoké školy chemicko-technologické Ivana Picková. Ubytování najde také téměř každý student VŠE nebo ČVUT.

Ceny kolejného se odvíjejí od toho, kolik lidí bydlí na pokoji, zda je kuchyňka a koupelna společná pro celou chodbu, nebo jen pro dva pokoje, a také nakolik jsou pokoje i celá kolej opravené a vybavené. Průměrně si ale školy účtují od 68 do 140 korun za noc, tedy asi 2000 až 4200 korun za měsíc.

            Studenti přitom mají nárok na ubytovací stipendium, jeho výše i podmínky pro jeho přiznání se ale v různých školách liší. Průměrně studenti dostávají několik stovek měsíčně, školy také zpravidla přispívají z vlastního fondu studentům z chudých rodin. Ubytování za zvýhodněné ceny mají například i studující, kteří už mají rodinu, a také studentky, které jsou matkami-samoživitelkami.

            Kvalita ubytování na kolejích se přitom rok od roku zlepšuje, jen letos o prázdninách školy investují do oprav a modernizací desítky miliónů korun.

            Vyměňují se okna a dveře, zateplují se fasády a maluje se. Vysoká škola ekonomická například investuje 50 miliónů Kč do generální rekonstrukce koleje na Jarově, nákladný projekt je ale rozložen do dvou let.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:42

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze