Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Cizinci se sjeli do Prahy učit se češtinu na letní školu UK

Cizinci se sjeli do Prahy učit se češtinu na letní školu UK

Praha 30. července (ČTK), autor:   kli mhm

Milovníci české kultury a jazyka z celého světa přijeli na několik týdnů do Prahy. V české metropoli dnes začala Letní škola slovanských studií. Výuku češtiny pro cizince, která je spojena s výlety a přednáškami o české hudbě, literatuře a historii, pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy už 55. rokem. Podle organizátorů má akce v zahraničí dobré jméno, o čemž svědčí i nápor zájemců. Letos se přihlásili studenti z více než 30 zemí. Školit se budou do 25. srpna.

Na letní školu se každoročně sjíždějí hlavně vysokoškolští studenti, učitelé, ale také překladatelé či novináři, kteří se zajímají o českou kulturu a společnost. Přijet se do Prahy na léto učit česky přitom mohou i úplní začátečníci, kurzy se otevírají ve čtyřech úrovních obtížnosti.

"Při výuce začátečníků a mírně pokročilých se jako zprostředkující jazyk používá angličtina, němčina, francouzština a ruština, eventuálně španělština. Pro středně pokročilé a pokročilé účastníky jsou připraveny specializované semináře z českých reálií, české literatury a kultury a konverzační semináře," uvedli organizátoři.

Mezi přednášejícími budou kromě vyučujících z Univerzity Karlovy také odborníci z Ústavu pro jazyk český a Ústavu pro českou literaturu, ale i z Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nebo Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Studenty čeká v rámci doprovodného programu také přijetí u pražského primátora, koncerty, exkurze a výlety na zajímavá místa spjatá s českou historií, například na hrady a zámky, do Mariánských Lázní nebo do Dvořákovy Vysoké. "V tomto jubilejním roce se bude rovněž pod záštitou rektora Univerzity Karlovy v rámci celofakultních aktivit nazvaných Rok svobody slova konat ve dnech 15. až 20. srpna 2011 VI. mezinárodní sympozium o češtině jako cizím jazyku," dodali pořadatelé letní školy.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze