Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dobeš šetří jinak: vyhodí úředníky

Dobeš šetří jinak: vyhodí úředníky

17.8.2011, Mladá fronta DNES,  strana 5,  Z domova, autor: Kateřina Frouzová       

Školníci nepřijdou o peníze, místo toho školství propustí víc úředníků, říká teď ministr Dobeš PRAHA Ministr školství Josef Dobeš (VV) ustoupil rozlíceným školníkům a kuchařkám, kterým chtěl původně odečíst z platů 5 procent, aby měl peníze na zvýšení mezd učitelů. Novým krokem však, jak se zatím zdá, naštve své úředníky. Chce jich totiž propustit více, než ještě nedávno předpokládal.

            Ministerstvo má mít na příští rok 121 miliard, ale potřebovalo by jich 125, aby mělo 4 miliardy pro pedagogy. Část potřebných prostředků (750 milionů) chtěl ministr uspořit na platech kuchařek, školníků, sekretářek a uklízeček. Ti by přitom měli výplatní pásky v krátkém čase chudší již podruhé, protože už letos v lednu začali dostávat o 10 % méně. „Zadal jsem tedy ekonomům, aby hledali úsporu už v tak zuboženém rozpočtu jinde,“ řekl Dobeš. Část peněz ušetří patrně i na tom, že sníží výdaje na administrativu a propustí více úředníků, než plánoval. Původně mělo dostat výpověď 23 % úředníků ministerstva a jeho organizací. „Nakonec by to ale mohlo být víc,“ připustil Dobeš.

            Zatím dostaly úřady pokyn, aby uspořily 15 % na mzdách a na provozu. „Některé organizace mají kritickou hodnotu počtu pracovníků, pod kterou nelze jít, a hrozí tak jejich zrušení,“ popsala hrozící problém náměstkyně ministra pro oblast financí Eva Bartoňová.

            Dobeš se snaží hledat peníze i jinde než šetřením. „Ministr financí (Miroslav Kalousek, TOP 09) mi dal takzvané kalouskovné 300 milionů. To dáme na chod sportovních oddílů,“ počítá Dobeš peníze. A zadruhé mu prý také Kalousek umožní převést si letošní úspory na předplacení některých výdajů v příštím roce. „Což se bude týkat třeba splátek Národní technické knihovny. To mi dává manipulační prostor, abych se nadechl a pokusil se peníze pro kuchařky a školníky někde najít,“ upozornil Dobeš. Přesnější rozpočet předloží ministr odborářům do konce příštího týdne.

Rozpočtu v budoucnu pomůže univerzitní školné

Do budoucna by mohlo problémy financování částečně vyřešit zavedení školného na univerzitách. Podle prozatímních plánů by měli studenti platit od roku 2014 maximálně deset tisíc korun za semestr. „Peníze by zůstávaly vysokým školám, které by je použily například na vybavení knihoven či zlepšení zázemí,“ podotkla mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová. Studenti by si podle ní mohli na školu půjčit u banky a spláceli by půjčku jen, pokud by jejich příjmy dosáhly alespoň výše průměrné mzdy. „Kdo by půjčku nesplatil do padesáti let, tomu by byl dluh smazán,“ doplnila Savičová.

            O odpuštění nebo snížení školného by rozhodovaly univerzity. Naději dává ministerstvo například chudým studentům. „Pan ministr také zvažuje, že by podobné výhody mohli získat i ti s vynikajícím prospěchem,“ doplnila mluvčí.


***

FAKTA Ministerstvo školství hledá 4 miliardy Úspory: vysoké školy: 1,3 miliardy korun zrušené pastelkovné (balíčky pomůcek pro 1. třídy): 85 milionů korun investice do oprav dětských domovů: 200 milionů korun výpovědi 23 % úředníků: minimálně 500 milionů korun navržené snížení platů školníků, kuchařek, sekretářek, uklízeček: zatím 750 milionů korun Zbytek peněz (asi 1,2 miliardy) chce ministr ušetřit třeba na investicích do hřišť a dalších staveb.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze