Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Srpen 2011
Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští rektoři mají nového předsedu

Čeští rektoři mají nového předsedu. Příští dva roky je povede rektor Karlovy univerzity Václav Hampl. Jako hlavní cíl si vytyčil hájení zájmů vysokých škol během chystané reformy, univerzit se týkají i připravované změny ve financování vědy. V čele konference rektorů Hampl střídá Petra Fialu z brněnské Masarykovy univerzity. Chce změnit i fungování samotné organizace a více spolupracovat například se soukromými školami.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zájmy univerzit bude hájit rektor Hampl

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl začne od srpna předsedat České konferenci rektorů. Během dvouletého mandátu bude hájit zájmy univerzit především v rámci chystané reformy vysokých škol. Rektor největší a nejstarší české univerzity ve funkci nahradí končícího rektora Masarykovy univerzity v Brně Petra Fialu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Cizinci se sjeli do Prahy učit se češtinu na letní školu UK

Milovníci české kultury a jazyka z celého světa přijeli na několik týdnů do Prahy. V české metropoli dnes začala Letní škola slovanských studií. Výuku češtiny pro cizince, která je spojena s výlety a přednáškami o české hudbě, literatuře a historii, pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy už 55. rokem.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš musí krvavě škrtat, shání čtyři miliardy učitelům

O miliardu pak přijdou i vysoké školy, které ji mohly získat, kdyby splnily výzkumná kritéria. Dobeš vysvětlil: „Počítal jsem, že přidám jednu miliardu vysokým školám. Mám pro ně projekty excelence (špičková centra) a v rozpočtu jsem si na to připravoval plus jednu miliardu. Tak v tuto chvíli ta miliarda navíc tam nebude.“

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity dostanou z EU fondů 1,4 miliardy na zkvalitnění výuky

Univerzity dostanou z evropských fondů 1,4 miliardy korun na zkvalitnění výuky. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo školství s tím, že podporu získalo 55 projektů. Školy peníze použijí třeba na výuku v angličtině, studenti se tak budou víc učit věci související s praxí. Tento rok si mohou školy přijít až na devět miliard korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu V pražské MHD neplatí ISIC, hrozí pokuty

Tisíce studentů vysokých a vyšších odborných škol by měly zbystřit. Na webu pražského dopravního podniku se totiž objevila nenápadná informace, že od 1. srpna nově při kontrole nemohou některými kartami ISIC doložit studium. Hrozí jim pokuta 800 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karta ISIC ztratila v pražské MHD bez potvrzení platnost

V pražské hromadné dopravě se studenti od srpna nadále nemohou prokázat kartou ISIC. Pokud k průkazce nemají potvrzení o studiu, hrozí jim pokuta 800 korun jako při jízdě na černo. Podle Lidových novin dopravce změnil podmínky, protože studenti kartu zneužívali.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Některé studenty karta ISIC před revizorem „nezachrání“

Studentská karta ISIC několik let slouží mladým lidem také jako doklad, že smějí jezdit pražskou veřejnou dopravou se slevou. Počínaje srpnem se pravidla změnila. Karta už neposlouží všem studentům tak jako dosud.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na VŠ se chystá i školné s odkladem

Od roku 2013 by studium vyšlo až na 20 tisíc ročně Josef Dobeš, ministr školství. Po školném na veřejných vysokých školách z koaliční smlouvy jako by se v posledních měsících slehla zem. Studenti ale nakonec platbám s velkou pravděpodobností neuniknou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobruška hostí 21. ročník Letní školy českého jazyka

Krajané a zahraniční příznivci českého jazyka z 32 zemí zavítali do Dobrušky, kde se do 21. srpna koná 21. ročník Letní školy českého jazyka pro krajany. Poté se účastníci ještě na týden přesunou do pořádajícího Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš chce dát stamiliony určené VŠ na splátky Technické knihovny

Ministerstvo školství chce z letošního rozpočtu na vědu a vysoké školy vzít 468 milionů korun a dát je na splátky Národní technické knihovny. Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, totiž ministerstvo odsunulo dvě investice v oblasti vysokých škol až na příští rok, zbylými penězi chce mimo jiné zalepit i finanční díru vzniklou výpadkem odvodů na sport ze Sazky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bude školné na VŠ?

by ho ale mohli až poté, co po dokončení studia dosáhnou průměrné mzdy. Školám by pak platily banky a za studenty by se zaručil stát. Ministerstvo si už zadalo studii, která má určit, jak by měl systém vybírání vypadat. Informaci přinesl deník Právo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ČSSD vzkázala, že odložené školné zruší

Soc. dem. včera odmítla záměr ministerstva školství zavést na veřejných vysokých školách odložené školné. O plánu včera informovalo Právo. ČSSD vzkázala ministru školství Josefu Dobešovi (VV), že pokud bude po volbách vládnout, odložené školné zruší.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žebříček: Univerzita Karlova je mezi 1,5 pct nejlepších VŠ světa

Univerzita Karlova patří podle takzvaného šanghajského žebříčku mezi 1,5 procenta nejlepších světových univerzit. Ze 17.000 vysokých škol celého světa skončila na 201. až 300. místě. ČTK to sdělil mluvčí školy Václav Hájek. Žebříček srovnává univerzity podle výsledků ve vědě a výzkumu, nejlépe dopadly vysoké školy z USA.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dobeš šetří jinak: vyhodí úředníky

Do budoucna by mohlo problémy financování částečně vyřešit zavedení školného na univerzitách. Podle prozatímních plánů by měli studenti platit od roku 2014 maximálně deset tisíc korun za semestr. „Peníze by zůstávaly vysokým školám, které by je použily například na vybavení knihoven či zlepšení zázemí,“ podotkla mluvčí ministerstva školství Kateřina Savičová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita obstála, v žebříčku vysokých škol je na špici

Univerzita Karlova patří podle takzvaného šanghajského žebříčku mezi 1,5 procenta nejlepších světových univerzit. Ze 17 tisícovek vysokých škol celého světa skončila na 201. až 300. místě.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova je mezi 300 nejlepšími vysokými školami světa

Univerzita Karlova v Praze skončila v tzv. šanghajském žebříčku na 201. až 300. místě ze 17 tisíc vysokých škol světa. Žebříčku vévodí vysoké školy z USA, suverénně nejlepší je Harvard. První evropskou je na pátém místě univerzita v anglickém Cambridge.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Žebříček: Univerzita Karlova patří k nejlepším na světě

Univerzita Karlova patří podle takzvaného šanghajského žebříčku mezi 1,5 procenta nejlepších světových univerzit. Ze 17 000 vysokých škol celého světa skončila na 201. až 300. místě. Žebříček srovnává univerzity podle výsledků ve vědě a výzkumu, nejlépe dopadly vysoké školy z USA.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova potvrdila své postavení nejlepší české univerzity

Pane prorektore, žebříček každoročně srovnává 2000 nejlepších světových univerzit z celkového počtu asi 17 000 vysokých škol, a to podle jejich výsledků ve vědě a výzkumu. V čem vaše univerzita pokulhává za světovou špičkou? Zřejmě jde o peníze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Logopedem za měsíc a bez titulu? Zákon to dovolí

Pokud budete v budoucnu muset řešit, že má vaše dítě problémy s řečí či poruchy učení, měli byste si dát pozor, na jakého speciálního pedagoga se obrátíte. Mohl se jím totiž stát po 250 hodinách vysokoškolského kurzu celoživotního vzdělávání. To na řadě škol znamená dva týdny osmihodinových bloků výuky plus dva týdny praxe. Novinku zavádí novela zákona o pedagogických pracovnících, kterou ve středu schválila vláda a míří do parlamentu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo školství hledá supermanažery, dostanou statisíce

Ministerstvo školství dnes oznámilo, že připravuje pravidla pro výběr "supermanažerů", kteří budou řídit nově vznikající vědecko-výzkumná centra za miliardy korun. Úřad chce tímto způsobem najít šéfy třeba pro chystaný superlaser ELI v Dolních Břežanech u Prahy nebo mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC v Brně. Úspěšní kandidáti budou pobírat platy v řádech statisíců. Oznámil to Radek Melichar z ministerstva. Výběrová řízení budou mezinárodní, kandidáty bude vybírat komise složená z českých i zahraničních expertů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakultní nemocnice Bulovka a Thomayerova už nebudou fakultní

Pražské fakultní nemocnice Na Bulovce a Thomayerova ztratí z názvu slovo "fakultní". Změna by měla platit od nového roku....Mezi lékaři ovšem panují obavy, že ztráta přídomku fakultní by mohla znamenat omezení peněz na výzkum a pokles kvality pracovišť. To ministerstvo popírá. Cílem změny názvu obou nemocnic je podle Sršně posílení role kmenových nemocnic, které jsou vázány na sídla lékařských fakult a mají celkově nejvyšší výukový a výzkumný potenciál.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoká škola: studenti oceňují, že se nemusí učit průběžně

Studenti, kteří nastupují do prvních ročníků vysokých škol, mají někdy o tom, co je čeká, zkreslené představy. Někdo si myslí, že učivo nebude tak náročné, jiného překvapí, kolik peněz musí vydat za skripta. Zeptali jsme se studentů, jak na první ročník vzpomínají....To, že se nemusí učit z hodiny na hodinu, oceňuje i dvacetiletá Anna Kozáková, která studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a nyní jde do druhého ročníku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tomáš Halík získal cenu za nejlepší evropskou teologickou knihu

Teolog a filozof Tomáš Halík převezme ve čtvrtek ve Vídni cenu za nejlepší evropskou teologickou knihu vydanou v letech 2009 a 2010. Ocenění udělila známému katolickému knězi Evropská společnost pro katolickou teologii za jeho sbírku esejů Vzdáleným nablízku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rozhovor s Janem Švejnarem

Pane profesore, vy jste před dvaceti lety v Praze spolu s Josefem Zieleniecem založil při Karlově univerzitě a Akademii věd centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium CERGE EI, a to s cílem vychovat novou generaci ekonomů ze zemí bývalého východního bloku.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolské koleje se stále modernizují

Většina pokojů je dvou– až třílůžkových, univerzity celé léto opravují okna, střechy, ale i modernizují vnitřní vybavení. Přesto zájemců o ubytování spíš ubývá, studenti zřejmě víc bydlí v soukromí. „V současné době je již 90 procent lůžek obsazeno a koleje a menzy nabízejí poslední volná místa v kolejích Otava, Hvězda a Na Větrníku v Praze a v koleji Na Kotli v Hradci Králové,“ uvedl Martin Prajer z kolejí Univerzity Karlovy.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 21:40

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze